top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αθήνα 20 Δεκεμβρίου 2023

Α.Π:13505


Το Γ.Σ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε συνεδρίασε στις 14 Δεκεμβρίου 2023.


Παρόντα ήταν τα μέλη: Ρέτζιου Αφροδίτη, Γαλανόπουλος Γιάννης, Σιδέρης Γιώργος, Κύρλας Κωνσταντίνος, Γάζος Έκτορας, Νταφούλης Νικόλαος, Καραχρήστος Χρήστος, Παπανικολάου Πάνος, Τοσονίδου Δέσποινα, Τσάπας Βασίλης, Παπανδρέου Ιωάννης, Λιβαδάς Κωνσταντίνος, Κατσιγιαννόπουλος Κωνσταντίνος, Τζάνος Ιωάννης – Αλέξανδρος, Παπαμαργαρίτης Ευθύμιος.


Το βασικό ζήτημα που απασχόλησε το Γενικό Συμβούλιο ήταν η εκτίμηση της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. και ο προγραμματισμός δράσης του επόμενου διαστήματος.


Ομόθυμη εκτίμηση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ ήταν ότι η 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 29-30 Νοέμβρη ήταν επιτυχημένη. Η συμμετοχή τόσο στην απεργία όσο και στις απεργιακές συγκεντρώσεις ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Υπήρξαν τμήματα και κλινικές που η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχεδόν καθολική και λειτούργησαν μόνο με τους εφημερεύοντες γιατρούς. Ελπιδοφόρα ήταν η συμμετοχή στην απεργία νέων συναδέλφων, αγροτικών και ειδικευόμενων που έδωσαν πνοή και ζωντάνια στις κινητοποιήσεις.


Αυτά ακριβώς τα ποιοτικά στοιχεία ήταν που αφόπλισαν την κυβέρνηση και δεν της επέτρεψαν να χλευάσει τις κινητοποιήσεις μας κάνοντας λόγο για απεργία χωρίς απεργούς, όπως έχει επιχειρήσει στο παρελθόν. Η απεργία «ενόχλησε». Απόδειξη ότι υπήρξαν διοικητές νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών, όπως π.χ. στην Πέλλα, που έκαναν αλχημείες και επιχείρησαν να συμψηφίσουν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των γιατρών στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ με αυτά των υπόλοιπων συναδέλφων υγειονομικών που ήταν μικρότερα, για να εμφανιστούν μειωμένα. 


Φυσικά η εικόνα δεν ήταν ίδια σε όλες τις Ενώσεις. Αυτό σε ένα βαθμό είναι αντικειμενικό δεδομένου ότι  υπάρχουν τμήματα και κλινικές που λειτουργούν έτσι και αλλιώς με προσωπικό ασφαλείας. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις δεν εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια και δεν πήραμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την προετοιμασία  της απεργίας.


Η απεργία κρίθηκε επιβεβλημένη για να δοθεί συνέχεια στις αγωνιστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων που είχαν αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα. Για να δοθεί συνέχεια στις πρωτόγνωρες σε μαζικότητα κινητοποιήσεις, π.χ. στην Κρήτη για την υπεράσπιση του Βενιζέλειου,  αλλά και σε άλλες πόλεις. Για να βρει αγωνιστική διέξοδο η συσσωρευμένη και ολοένα και περισσότερο διογκούμενη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση απέναντι στον κυβερνητικό εμπαιγμό των πενιχρών αυξήσεων 10% που δόθηκαν με το νέο ιατρικό μισθολόγιο της ΝΔ και οι οποίες δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις απώλειες των τελευταίων 10 χρόνων, η οργή για την εξευτελιστικές αμοιβές των εφημεριών. Για να δοθεί απάντηση στην  εγκληματική πολιτική της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων τμημάτων και κλινικών, της παράδοσης κρίσιμων υποδομών στα επιχειρηματικά συμφέροντα του δημόσιου συστήματος υγείας, της εμπορευματικής λειτουργίας του ίδιου του δημόσιου συστήματος υγείας. Για να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία των συναδέλφων συμβασιούχων. 


Η προειδοποιητική 48ωρη απεργία είναι παρακαταθήκη για την κλιμάκωση του απεργιακού  αγώνα, η οποία είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Απαιτείται υπομονή, επιμονή, αντοχή και σταθερό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση η οποία απορρίπτει τα αιτήματα μας για να μην κινδυνεύσει η «δημοσιοοικονομική σταθερότητα» και η «απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» την ίδια περίοδο που:


  • Ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 6 δις ευρώ, το 1ο δεκάμηνο του 2023.

  • Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ - ο συνολικά παραγόμενος πλούτος ετησίως της Ελλάδας το 2023 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 224 δις ευρώ, με βασικούς κερδισμένους 130 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας - καθαρά κέρδη 10,41 δις το 2022).

  • Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει νέα εκτίναξη της φοροληστείας κατά 6,2 δις ευρώ.

  • Για τους επιχειρηματικούς ομίλους που πληρώνουν μόνο το 5% των συνολικών φόρων (εμείς πληρώνουμε το 95%) προβλέπονται κρατικές επιδοτήσεις 8,5 δις στις οποίες προστίθενται επιδοτήσεις 3,6 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  • Εξακολουθούν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές για τα καπιταλιστικά κέρδη - που μαζί ψηφίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - όπως η «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών οι οποίοι απολαμβάνουν 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές και ο «αναβαλλόμενος φόρος» των τραπεζών οι οποίες δεν πληρώνουν φόρο από το 2014, αν και τα καθαρά κέρδη τους ξεπέρασαν τα 3 δις το 2023.


Η αύξηση μόλις 20% στην αποζημίωση των εφημεριών, κίνηση στην οποία η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να προχωρήσει κάτω και από την πίεση της πρόσφατης απεργιακής κινητοποίησης, είναι εμπαιγμός για τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι αντοχές της οικονομίας δεν επιτρέπουν τον διπλασιασμό της αποζημίωσης των εφημεριών, την αυτοτελή φορολόγησή τους, τη θέσπιση του αφορολόγητου για τις υπερβάλλουσες εφημερίες, αλλά επιτρέπουν την προκλητική αύξηση 50% στους μισθούς των golden boys, των διοικητών και των υποδιοικητών για να τρέξουν τα σχέδιά τους για την πλήρη μετατροπή των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας σε Ανώνυμες Επιχειρήσεις.   


Είναι κατανοητό ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων μας δε θα είναι έργο μιας πράξης. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική της. Άλλο τόσο αποφασισμένοι όμως είμαστε και εμείς. Κρίσιμο ζήτημα για να καταφέρουμε νίκες, να αποσπάσουμε κατακτήσεις, να βάλουμε εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική είναι η εξασφάλιση της μαζικής συμμετοχής των συναδέλφων στις συλλογικές διαδικασίες και στη δράση, η καλλιέργεια μαχητικού κλίματος. Η προσπάθεια, αξιοποιώντας τις μικρές νίκες που έχουμε καταφέρει ως τώρα, να εμπνεύσουμε πίστη στη δύναμη του αγώνα και στη συλλογική διεκδίκηση. 


Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε συνεδρίαση των Δ.Σ και να ορίσουν πρόγραμμα Γενικών Συνελεύσεων με θέμα την απεργιακή κλιμάκωση με αιχμή το μισθολογικό. 


Καλούμε τις Ενώσεις να ενημερώσουν έγκαιρα την Ομοσπονδία για τις ημερομηνίες των Γενικών Συνελεύσεων. 


Η Ε.Γ και το Γ.Σ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε θα συνεδριάσουν εκ νέου το αμέσως επόμενο διάστημα για να καθοριστεί η ημερομηνία της νέας απεργίας. 


Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε έχει ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο για τη  Δημοσιονομική Πολιτική, Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Πετραλιά Θάνο.Comments


bottom of page