27 Νοεμβρίου 2023
ΠΡΟΣ:
Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ)
Λαμίας 2
Αθήνα - Αμπελόκηποι
Τ.Κ.: 11523
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είμαστε οι ιατροί που υπηρετούν την τρέχουσα περίοδο στο νησί της Αμοργού - το πλήθος μας ανέρχεται στους τρεις (μία ειδικός και δύο αγροτικοί). Αποφασίσαμε να σας στείλουμε αυτήν την επιστολή, όχι για να σας πούμε κάτι που δε γνωρίζετε ήδη, αλλά για να μοιραστούμε τη δική μας εμπειρία από την κατάσταση που επικρατεί -δυστυχώς- εδώ και χρόνια στο νησί μας.
Ως μέλη, πλέον, της κοινότητας του νησιού, και συνάμα ως γιατροί, θέλουμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας, την ανησυχία μας, το θυμό μας ακόμα, για την επαναλαμβανόμενη έλλειψη δράσης από τους αρμόδιους προς κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής, η οποία φιλοξενεί περί τους 2000 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2021).
Στο νησί υπάρχει Κέντρο Υγείας, που εδράζεται στη Χώρα, ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (Αιγιάλη), δύο Περιφερειακά Ιατρεία (Κατάπολα και Αρκεσίνη) και τρία αγροτικά ιατρεία (Θολάρια, Λαγκάδα και Βρούτση). Οι θέσεις αγροτικών ιατρών που δίνει το Υπουργείο είναι συνολικά τέσσερις (μία στο ΚΥ Χώρας, μία στο ΠΠΙ Αιγιάλης, μία στο ΠΙ Καταπόλων, μία στο ΠΙ Αρκεσίνης), με τα αγροτικά ιατρεία να καλύπτονται από τον αγροτικό γιατρό του κοντινότερου ΠΙ.
Αυτή τη στιγμή, οι θέσεις της Χώρας και των Καταπόλων καλύπτονται από εμάς, ενώ οι θέσεις της Αιγιάλης και της Αρκεσίνης είναι κενές. Το ΠΠΙ Αιγιάλης εξυπηρετεί το ¼ του αμοργιανού πληθυσμού, ενώ το ΠΙ Αρκεσίνης καλύπτει μια ευρεία και δυσπρόσιτη περιοχή με κυρίως ηλικιωμένους κατοίκους. Η ειδικευμένη ιατρός (Καρδιολόγος) κατέχει θέση στο ΚΥ, με μη μόνιμη τοποθέτηση.
Ως «Κέντρο Υγείας» πρέπει να στελεχώνεται 24 ώρες το 24ωρο από αγροτικό ιατρό και από ειδικό ιατρό (ενεργή εφημερία), 7 ημέρες την εβδομάδα, όλο το μήνα, όλο το χρόνο. Ο γιατρός εκ του νόμου έχει πλαφόν 7 εφημεριών το μήνα, είτε είναι ειδικευμένος είτε άνευ ειδικότητας. Εύκολα υπολογίζει κανείς ότι οι αριθμοί δε συνάδουν.
Καλούμαστε, λοιπόν, οι δύο αγροτικοί και μία ειδικός να καλύψουμε τις ελλείψεις με όποιο τρόπο μπορούμε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εφημερία αγροτικού χωρίς κάλυψη από ειδικό ή και το αντίστροφο, υπεράριθμες εφημερίες (πέραν του πλαφόν των 7), συνεχόμενες ημέρες εφημεριών κ.λπ. Και, φυσικά, εννοείται πως είμαστε σε ετοιμότητα οποιαδήποτε ώρα και ημέρα, σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον γιατρός στο ΚΥ (π.χ. διακομιδές). Σαν αποτέλεσμα, η καθημερινότητά μας είναι σχεδόν εξισωμένη με τη δουλειά μας, αφού μένει ελάχιστος προσωπικός χρόνος για τον καθένα. Για άδειες ή ρεπό ούτε λόγος, αφού αν έστω κι ένας από μας απουσιάσει, οι δύο που μένουν πίσω θα πρέπει πρακτικά να εγκατασταθούν στο ΚΥ προκειμένου να καλύψουν τις εφημερίες. Όλο αυτό είναι δυνητικά επιβλαβές για την υγεία των κατοίκων αλλά και τη δική μας, αφού ο εφημερεύων ιατρός είναι συχνά κουρασμένος, από τα σωματικά και ψυχολογικά άλγη που του προκαλεί η αδιάκοπη εργασία, και δεν μπορεί να λειτουργήσει πάντα στο βέλτιστο των δυνατοτήτων του για να περιθάλψει τους ασθενείς.
Η δυνατότητα εφημεριών ετοιμότητας (on-call) θα διευκόλυνε λίγο το πρόγραμμά μας, όμως αυτό ούτε επιτρέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας ενός ΚΥ, ούτε αποτελεί λύση του προβλήματος.
Οι κενές θέσεις αγροτικών προκηρύχθηκαν σε πρόσκληση ενδιαφέροντος στις αρχές του μήνα, με τις γνωστές καθυστερήσεις που προέκυψαν εφέτος εν όψει εκλογικών διαδικασιών (σημ. ότι η πιο πρόσφατη προκήρυξη δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο, ενώ κανονικά έπρεπε να είχε δημοσιευτεί το Μάρτιο, τρεις μήνες νωρίτερα). Ως αποτέλεσμα, αν καλυφθούν οι θέσεις, το νωρίτερο που θα αναλάβουν υπηρεσία οι νέοι συνάδελφοι θα είναι στο τέλος του Γενάρη, στην καλύτερη περίπτωση. Φυσικά, η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης αγροτικών ιατρών χωλαίνει εδώ και χρόνια, αφού δεν προβλέπει τι μέλλει γενέσθαι με θέσεις που μένουν ακάλυπτες, παρά μόνο προκηρύσσονται ξανά την επόμενη φορά.
Ταυτόχρονα, η μοναδική ειδικευμένη ιατρός του ΚΥ καλείται να επικουρεί όλες τις δικές μας εφημερίες, αλλά και να εφημερεύει μόνη της, με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του κοινού.
Η Υγειονομική Περιφέρεια (2η ΔΥΠΕ) έχει ενημερωθεί επανειλημμένα για τις ελλείψεις κι ανάγκες μας σε αγροτικούς και ειδικούς, χωρίς όμως να βλέπουμε ουσιαστική βοήθεια. Έχουν γίνει μετακινήσεις συναδέλφων (όχι πάντα με τη θέλησή τους) για μέγιστα διαστήματα έως 7 ημερών, οι οποίοι ανέλαβαν εφημερίες, κι έτσι βγήκαν «κουτσά-στραβά» οι δύο περασμένοι μήνες. Ωστόσο, οι ολιγοήμερες μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής δεν αποτελούν παρά «μπαλώματα» της αδυναμίας για ουσιαστικές κι οριστικές λύσεις.
Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι να μένουν κενές θέσεις (συνήθως σε απομακρυσμένες, «άγονες», περιοχές, όπως η Αμοργός), γιατροί άνεργοι, υποστελεχωμένες Μονάδες Υγείας ή ακόμα και Μονάδες που διαθέτουν μόνο νοσηλευτή (και αν), άνθρωποι χωρίς γιατρό να απευθυνθούν, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι για την αυτονόητη πρόσβαση σ’ αυτό που ακόμα τολμάμε κι αποκαλούμε «δωρεάν Δημόσια Υγεία».
Με την επιστολή μας ετούτη ζητούμε, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων και λοιπών παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας, να αναδείξετε τα προβλήματα της Αμοργού, τα οποία αποτελούν μέρος μόνο μιας γενικότερης κατάστασης υπολειτουργίας της Υγείας στα περισσότερα νησιά της χώρας μας.
Με εκτίμηση,
Πάντα Σταματία, Καρδιολόγος ΚΥ Χώρας
Κρανιά Παρασκευή, Αγροτική ιατρός ΠΙ Καταπόλων
Τσουκνίδας Ειρηναίος, Αγροτικός ιατρός ΚΥ Χώρας
Commentaires