Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ στις 9/8/2023 αναφέρει: «Η ΟΕΝΓΕ, οι Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών – μέλη της ΟΕΝΓΕ και τα σωματεία εργαζομένων , εδώ και πάνω από ένα έτος έχουμε πολλές φορές επισημάνει την καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών λόγω εφημεριακής υπερεξόντωσης, λόγω αναγκαστικών εντολών για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση και λόγω επιστημονικής και μισθολογικής απαξίωσης. Δυστυχώς όχι μόνο δεν λήφθηκε κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο από τους κυβερνώντες αλλά οι επικίνδυνες και έκνομες εντολές για ετεροαπασχόληση και διαρκείς μετακινήσεις συνεχίζονται αντί να καλύπτονται οι τραγικές ελλείψεις με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι πως η καταιγίδα παραιτήσεων όχι απλά κλιμακώνεται αλλά πλέον εξελίσσεται σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων της περιφέρειας και επίσης σε λειτουργική κατάρρευση τμημάτων νοσοκομείων στις πιο μεγάλες πόλεις».
Η ΕΝΙΝΣ με δελτίο τύπου στις 31/7/2023 για τη συνεχή μετακίνηση Παθολόγου στο Νοσοκομείο Δράμας έκανε σαφές ότι: «οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών δε θα δεχτούμε να γίνουμε περιφερόμενος ιατρικός θίασος και να θέσουμε σε κίνδυνο τις ζωές μας και την υγεία των ασθενών μας. Δεν μπορεί ένα υποστελεχωμένο Νοσοκομείο, όπως το Νοσοκομείο Σερρών, να καλύψει τις ανάγκες και άλλου Νοσοκομείου και να λύσει όχι έκτακτα προβλήματα, αλλά χρόνια. Δε δεχόμαστε σε γιατρούς που υπερβαίνουν το όριο εφημέρευσης που θέτει ο Νόμος, να βιάζεται το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας που αφορά την εφημέρευση των ιατρών ΕΣΥ. Η αναβάθμιση του ΕΣΥ δεν γίνεται με μετακινήσεις Ιατρών από ήδη υποστελεχωμένες Κλινικές σε Κλινικές υπό κατάρρευση».
ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕ ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
Ν. ΣΕΡΡΩΝ
(Ε.Ν.Ι.Ν.Σ.)
Αντί η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ να ενημερώσει για το σχεδιασμό ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας στέλνει απόφαση με υπογραφή του Διοικητή της ΥΠΕ, Δημήτριου Τσαλικάκη με αρ.πρωτ 35214/1-8-2023 και θέμα: «Κάλυψη αναγκών των Παθολογικών Τμημάτων του ΓΝ Ξάνθης και ΓΝ Δράμας», που έχει πρόγραμμα κάλυψης των συγκεκριμένων Κλινικών για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Και δεν έφτανε αυτό, στις 14/8 με αρ.πρωτ. 13529 ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ απαιτεί μετακίνηση Νεφρολόγου από το Νοσοκομείο Σερρών για την κάλυψη εφημεριών στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής για τους μήνες Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο.
Τόσο νοιάζονται για την ασφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων που από αρχές Αυγούστου έχουν έτοιμο πρόγραμμα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Που πήγαν οι προσλήψεις; Που πήγε το προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού για την Υγεία; Ή μήπως ακριβώς αυτός είναι ο σχεδιασμός τους; Είναι δε τέτοιο το θράσος της Διοίκησης της 4ης ΥΠΕ που στη δικαιολογημένη ανησυχία των ιατρών, από τα Νοσοκομεία που δίνεται εντολή μετακίνησης, για ζητήματα ασφαλείας της Υγείας τόσο των γιατρών, όσο και των ασθενών απαντά: «Σεβόμαστε το γεγονός ότι σε όλα τα Νοσοκομεία υπάρχουν ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό και ότι με δυσκολία καλύπτονται οι καθημερινές και εφημεριακές σας ανάγκες, όμως οφείλουμε να συνδράμουμε στην επίλυση του προβλήματος των 2 Νοσοκομείων».
Αφού κυνικά ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ παραδέχεται την υποστελέχωση των Νοσοκομείων (τον καλωσορίζουμε και αυτόν καθώς σε προηγούμενες δηλώσεις του μας έλεγε ότι όλα λειτουργούν καλά) ζητά από τους γιατρούς να συνδράμουν στην επίλυση. Όχι κύριε Τσαλικάκη, δεν είναι δική μας ευθύνη η λύση γιατί το πρόβλημα δεν το δημιουργήσαμε εμείς, αλλά εσείς και οι πολιτικές που υπηρετείτε. Αντιθέτως εμείς ως εργαζόμενοι στο ΕΣΥ βιώνουμε την εργασιακή εξουθένωση, το τσαλαπάτημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την διατάραξη της προσωπικής και οικογενειακής μας ζωής.
Ως απάντηση στα έγγραφά σας, σας απαντάμε απλά «ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ» και λέμε για ακόμα μια φορά ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών δεν έχουμε σκοπό να θέσουμε σε κίνδυνο τις ζωές μας και την υγεία των ασθενών μας. Δεν έχουμε κανένα σκοπό να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε αυτό που βλέπουμε να έρχεται, εξαναγκασμό σε παραιτήσεις γιατρών, διάλυση Τμημάτων και Κλινικών του Νοσοκομείου Σερρών
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Α) Σε όλα τα έγγραφα για μετακίνηση Ιατρικού Προσωπικού υπάρχει παραπομπή στο άρθρο 24 του Νόμου 3599/2007 που αναφέρει ότι: “Ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας μπορεί με αποφάσεις του να μετακινεί ιατρικό, επιστημονικό μη ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό των Φ.Π.Υ.Υ.Κ.Α. της Περιφέρειας του για κάλυψη εφημεριών ή άλλων αναγκών για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών, που μπορεί να ανανεώνεται για ακόμα τρεις (3) μήνες, μέσα στο ίδιο έτος.
Δε γίνεται όμως καμία αναφορά στον πιο πρόσφατο άρθρο 20 του Νόμου 5015/2023 που στην παράγραφο 3 αναφέρει: «Οι έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες ανά φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας, κατηγορία και κλάδο σε ιατρικό προσωπικό, αξιολογούνται από τις οικείες Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.Πε.) και στη συνέχεια υποβάλλονται προς έγκριση στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο καταρτίζει τον συγκεντρωτικό πίνακα με τις έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες που εγκρίνονται ανά δομή υγείας και ανά Υ.Πε. Μετά από την ανάρτηση σε κάθε Δ.Υ.Πε. του συγκεντρωτικού πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον στη Δ.Υ.Πε. του φορέα υποδοχής με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά και λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου. Για την επιλογή των προσώπων του πρώτου εδαφίου που θα μετακινηθούν, λαμβάνεται υπόψη με σειρά προτεραιότητας ο αύξων αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης, σε συνδυασμό με τις υπηρεσιακές ανάγκες του φορέα προέλευσης. Η διάρκεια της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν (1) μήνα, με δυνατότητα ανανέωσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αν η μετακίνηση έχει διάρκεια μικρότερη του ενός (1) μηνός, η αποζημίωση των παρ. 1 και 2 καταβάλλεται αναλογικά».
Τελικά ποιος νόμος ισχύει; Όποιος βολεύει τις Διοικήσεις κατά περίπτωση;
Β) Ποια επίσης διαδικασία ακολουθείται για τις εφημερίες των γιατρών τόσο στο Νοσοκομείο υποδοχής, όσο και στο Νοσοκομείο που αποσπά γιατρό. Ισχύει ή όχι ο Νόμος 4316/2014 άρθρο 12, παρ 2 που ορίζει: “Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, που εκδίδεται με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, ύστερα από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου του, μπορεί να εγκρίνονται πρόσθετες εφημερίες πέραν των ορίων των εδαφίων ii έως iv της περίπτωσης Α΄ με σκοπό την κάλυψη αναγκών του νοσοκομείου”.
Ισχύει ή όχι ο νόμος 3329/2005, άρθρο 9, παράγραφο 3α, σχετικά με αρμοδιότητες του Επιστημονικού Συμβουλίου που ορίζει: “Το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί για κάθε θέμα το οποίο σχετίζεται με την αποτελεσματική παροχή φροντίδας υγείας στους νοσηλευόμενους και τους εξωτερικούς ασθενείς του Νοσοκομείου. Στις αρμοδιότητες του Επιστημονικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται: α) Η κατάρτιση και εισήγηση του ετήσιου και μηνιαίου προγράμματος εφημερίων των ιατρών των Τομέων και Τμημάτων του Νοσοκομείου και η έγκαιρη υποβολή του στον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου για έγκριση, ή όπου αυτός δεν υπάρχει, στον Διοικητή. Οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα των εφημεριών γίνεται μόνο με γραπτή και αιτιολογημένη εισήγηση του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου και έγκριση από τον Αναπληρωτή Διοικητή, ή όπου αυτός δεν ορίζεται, από τον Διοικητή”.
Υπάρχουν ή όχι εισηγήσεις από το Επιστημονικό Συμβούλιο που να σας επιτρέπουν τις αλλαγές των Προγραμμάτων εφημέρευσης και την υπέρβαση του ορίου εφημέρευσης των γιατρών; Και αν υπάρχουν ποιες είναι;
ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ
Το ΔΣ της ΕΝΙΝΣ και οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές μπροστά στην τακτική μετακινήσεων που ακολουθεί η 4η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας και να μετράμε παραιτήσεις:
Απαιτούμε τα παρακάτω:
1. Ανοιχτή προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την πλήρη κάλυψή τους
2. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις
3. Κατάργηση του ανώτερου ορίου θέσεων/προκήρυξη για τους γιατρούς του ΕΣΥ, όπως αυτή ορίζεται άρθρο 5 του Νόμου 4999/2022 και επιτρέπει μέχρι 3 θέσεις σε κάθε προκήρυξη. Με αυτό τον τρόπο γιατροί που διαμένουν σε μεγάλες πόλεις και έχουν ως πρώτη επιλογή τα Νοσοκομεία του τόπου κατοικίας τους, δεν μπορούν να επιλέξουν σε επιπλέον επιλογές θέσεις σε Νοσοκομεία άλλων πόλεων.
4. Γιατροί που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους σε προκήρυξη και δεν παίρνουν θέση στα Νοσοκομεία επιλογής τους, να έχουν το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, με τυπικό έλεγχο των προσόντων τους να λαμβάνουν θέση σε Νοσοκομεία της Περιφέρειας που έχει κριθεί άγονη. Ως κίνητρο θα μπορούσε να ισχύει μια συγκεκριμένη περίοδος υπηρεσίας (πχ 2 ή 3 χρόνια), μετά την παρέλευση της οποίας θα μπορούσαν να πάρουν κενή οργανική θέση σε Νοσοκομείο της επιλογής τους
5. Η Υγειονομική Περιφέρεια να έχει λίστες όλων των Ιατρών της Περιφέρειας ανά ειδικότητα, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και όλων των σχέσεων εργασίας. Σε περίπτωση οξέος προβλήματος που προκύπτει σε ένα Νοσοκομείο που θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία και μέχρι την προκήρυξη και κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων με μόνιμο προσωπικό, η ΥΠΕ να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το σύνολο του Υγειονομικού Προσωπικού και όχι μόνο τους ιατρούς του ΕΣΥ.
6. Για να μετακινηθεί ιατρός ΕΣΥ από το Νοσοκομείο που υπηρετεί να ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις: α) να καλείται να καλύψει αποδεδειγμένα οξύ πρόβλημα σε άλλο Νοσοκομείο και όχι παγιωμένα χρόνια προβλήματα και β) να μην επιτρέπεται μετακίνηση ιατρού ΕΣΥ αν στο Νοσοκομείο που υπηρετεί δεν έχει εξασφαλιστεί ότι οι γιατροί του συγκεκριμένου Τμήματος ή Κλινικής δουλεύουν με ωράριο που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (48 ώρες/εβδομάδα) και η μετακίνηση Ιατρού δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία του Τμήματος ή Κλινικής ούτε σε επίπεδο τακτικής λειτουργίας (εξωτερικά ιατρεία και κλινική), ούτε σε επίπεδο επειγόντων (ΤΕΠ και επείγουσες εκτιμήσεις σε άλλες Κλινικές). Μόνο με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η Υγεία και Ασφάλεια υγειονομικών και ασθενών.
Για την διεκδίκηση του παραπάνω πλαισίου το ΔΣ της ΕΝΙΝΣ θα αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση με τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών της 4ης ΥΠΕ στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Ο χρόνος και ο χώρος της κοινής σύσκεψης θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα
Comments