Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Η προ 8μήνου αλλαγή της Διοίκησης, παρότι συνέβαλε στη βελτίωση του επιπέδου επικοινωνίας, διαλόγου αλλά και εργασιακού κλίματος συνολικά, δεν μπόρεσε να επιλύσει τα σοβαρά και χρόνια ζητήματα που ταλανίζουν το ΓΝΚ. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων αποτελούν απλώς υλοποιητές μιας κεντρικά χαρασσόμενης πολιτικής, η οποία μεθοδευμένα επιδιώκει τη συστηματική υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, προωθώντας ένα υβριδικό δημόσιο – ιδιωτικό μοντέλο όπου το κράτος παρέχει το ελάχιστο και οι πολίτες πληρώνουν τα περισσότερα από την τσέπη τους για βασικές υπηρεσίες.
Απόδειξη αυτού αποτελεί το ότι για ακόμα μια φορά είμαστε αναγκασμένοι να μιλήσουμε για την βασικότερη αλλά και πιο προβληματική κλινική του ΓΝΚ, την Παθολογική. Η πολυδιαφημισμένη για καιρό πρόσληψη ενός Δ/ντή αποδείχθηκε μια τρύπα στο νερό αφού ο εν λόγω συνάδελφος παραιτήθηκε μετά από μόλις 3 μήνες. Αφήνοντας μια κλινική με μόνο 2+1 γιατρούς (2 Δ/ντές +1 ιδιώτης).
Το «αντίδοτο», αυτή τη φορά, είναι η μηνιαία απόσπαση μιας παθολόγου από τη ΜΕΘ, την οποία επιλέγουν ουσιαστικά να αποδυναμώσουν από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να δώσουν το φιλί της ζωής σε ένα τμήμα που ουσιαστικά πνέει τα λοίσθια.
Για πολλοστή φορά λοιπόν τα προβλήματα όχι απλά δε λύνονται αλλά αντιθέτως επεκτείνονται συνολικά στη λειτουργία του νοσοκομείου. Οι «λύσεις» για το υπουργείο δεν είναι οι προσλήψεις με κίνητρα για τους γιατρούς προκειμένου να έρθουν στην Κέρκυρα, αλλά οι εσωτερικές μετακινήσεις γιατρών ή ακόμα και οι παράνομες εφημερίες Τομέα.
Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι οι εσωτερικές μετακινήσεις, οι παροδικές αποσπάσεις ή ακόμα και οι ιδιώτες με μπλοκάκι οι οποίοι έρχονται αποκλειστικά για εφημέρευση, όχι απλά δε λύνουν το πρόβλημα αλλά δυσχεραίνουν την κατάσταση, καθώς οι κλινικές πλέον λειτουργούν με εφημερεύοντες και όχι θεράποντες ιατρούς οδηγούμενες έτσι σε υπερκορεσμό και “επιθετικά εξιτήρια” ενώ αποτελούν και αντικίνητρο για την προσέλκυση νέου προσωπικού.
Τέτοιου είδους «λύσεις» εξομαλύνουν την κατάσταση για μερικές ημέρες – εβδομάδες και μετά παγιώνονται. Είναι η λογική του «πάμε τώρα κι όπου βγει». Για το Υπουργείο είναι προτιμότερος και επικοινωνιακά ποιο διαχειρίσιμος ο συμβιβασμός με τη λογική «προτιμότερη μια κακή κλινική παρά μια καθόλου κλινική».
Αυτό αποτυπώνεται και στις επίσημες δηλώσεις (βλέπε πρόσφατη ανακοίνωση Γκίκα) που δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από ευχολόγια περί μελλοντικής εξομάλυνσης της κατάστασης. Έτσι δεν πιέζεται κανείς να δώσει ουσιαστικές λύσεις. Ποιες είναι οι κινήσεις του κυβερνητικού βουλευτή και του Υπουργείου όλο αυτό το διάστημα; Πού είναι τα κίνητρα προσέλκυσης προσωπικού; Γιατί δεν έχει βγει η εγκύκλιος του νόμου Γκάγκα που θα έδινε κίνητρα στις προβληματικές περιοχές; (έπρεπε να είχε βγει εδώ και 6 μήνες). Τι γίνεται με την επιτροπή Κόνσολα ( περί νησιωτικότητας ) η οποία θα προσέφερε κίνητρα σε όλους τους υγειονομικούς; Επίσης τί ουσιαστικό έχει πράξει η τοπική αυτοδιοίκηση έστω στο θέμα της στέγασης ή σίτισης όπως έχουν κάνει αλλού;
Υπό τις παρούσες συνθήκες το νοσοκομείο οδηγείται, χωρίς καμία υπερβολή, σε ξαφνικό (αλλά συνάμα και πολλάκις προαναγγελθέντα) θάνατο. Είναι αδύνατον, με τις παρούσες συνθήκες να συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια για τους νοσηλευόμενους.
Γνωρίζουμε ότι κάθε συζήτηση περί αναστολής λειτουργίας αποτελεί ταμπού και προφανώς θα ήταν καταστροφική για τους ασθενείς του νησιού. Όμως μια κλινική η οποία λειτουργεί χωρίς ιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας σε ενεργή εφημερία ή αδυνατεί να βγάλει ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης βρίσκεται de facto σε αναστολή λειτουργίας. Ας παραδεχτούν την ουσία και ας αφήσουν τους εξωραϊσμούς.
Ας σταματήσουν επιτέλους να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να πανηγυρίζουν για ίδρυση νέων τμημάτων όπως οι, αναγκαίες μεν ανέφικτες δε, ΜΑΦ (εγκεφαλικών επεισοδίων) τις οποίες αναρωτιόμαστε ποιοι γιατροί θα στελεχώσουν ( ο νόμος προβλέπει … νευρολόγο ή ΠΑΘΟΛΟΓΟ!!!) , όταν το νοσοκομείο μας έχει ήδη καταρρεύσει.
Και επειδή ξέρουμε ότι θα απαντήσουν πως το πρόβλημα θα λυθεί με τις 1500 προσλήψεις που θα κάνει το Υπουργείο:
Γνωστοποιούμε ότι 12 θέσεις επικουρικών που είναι ανοιχτές στην 6η ΥΠΕ είναι στα αζήτητα και οι τελευταίες προκηρύξεις που έχουν γίνει δεν έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Κάντε κάτι πιο άμεσο.
Δώστε κίνητρα τη στιγμή που ο Νόμος Γκάγκα του 12/22 αναίρεσε τα μισά προνόμια της Α προβληματικής.
Πόσες παραιτήσεις γιατρών του ΕΣΥ, θέλετε να γίνουν ακόμα για να χορτάσει το φιλοθεάμον Νεοφιλελεύθερο κοινό σας με τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας που επί χρόνια συστηματικά πετυχαίνετε και στο νησί μας;
Comentários