top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΙΘ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ ΣΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ

Αρ. Πρωτ. 182

Θεσσαλονίκη 20/1/23


Δελτίο τύπου


Τα θλιβερά περιστατικά της διακομιδής των παιδιών από Γρεβενά, Κοζάνη και Δράμα προς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε Αθήνα και Πάτρα αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας, τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές όλων, ακόμα και μικρών παιδιών. Στις τραγικές ελλείψεις και την υποστελέχωση στις δημόσιες δομές υγείας για τον παιδιατρικό πληθυσμό, έρχεται να προστεθεί η αναμενόμενη εδώ και μήνες έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, αλλά και οι ελλείψεις σε δεκάδες φάρμακα, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μίγμα για το επόμενο διάστημα.


Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις παιδιατρικές κλινικές ιδίως της περιφέρειας είναι μεγάλες, με την κάλυψη τους να γίνεται κύρια από επικουρικό προσωπικό που ζει συνεχώς με το καθεστώς της ανασφάλειας. Ενώ και στα 3βάθμια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που θα έπρεπε να παρέχουν συνεχή και εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών υγείας, οι αναγκαίες υποειδικότητες (παιδοκαρδιολόγοι κτλ) είναι είδος προς εξαφάνιση. Ειδικά για το ζήτημα των ΜΕΘ Παίδων, είναι ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι υπάρχουν μόλις 10 κρεβάτια ΜΕΘ για να καλύψουν τις ανάγκες του παιδιατρικού πληθυσμού που χρήζει εντατικής νοσηλείας. Με βάση ποιο επιστημονικό κριτήριο επαρκούν 10 κρεβάτια στη ΜΕΘ Παίδων Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης για τον παιδιατρικό πληθυσμό όλης της Βόρειας Ελλάδας από την Θεσσαλία μέχρι την Αλεξανδρούπολη;


Βεβαίως το πρόβλημα δεν προέκυψε τώρα, αλλά γιγαντώθηκε λόγω της αυξημένης νοσηρότητας της εποχής, για την οποία όμως υπήρχαν οι αντίστοιχες επιστημονικές προβλέψεις και προειδοποιήσεις καιρό πριν. Εξάλλου το αίτημα για επαρκείς, σύγχρονες υποδομές και πλήρη στελέχωση των ΜΕΘ ενηλίκων και παίδων υποβλήθηκε με εκκωφαντικό τρόπο καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας από τους μαχόμενους υγειονομικούς, σωματεία εργαζομένων και εκατοντάδες φορείς σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι λοιπόν εγκληματική η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης που συνεχίζει να κωφεύει και στρώνει το δρόμο για το δήθεν ¨Νέο ΕΣΥ¨ της υποβάθμισης κ της παραπέρα εμπορευματοποίησης.


Το ίδιο όμως, πρόβλημα ενέκυπτε και στο παρελθόν-και πριν ακόμα το 3χρονο της πανδημίας-, καθώς σε περιόδους αυξημένης νοσηρότητας σημειωνόταν 100% πληρότητα στις ελάχιστες παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας.


Η παραδοχή αυτού του τεράστιου προβλήματος από όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν είναι υποκριτική. Φτάνουν πια τα κροκοδείλια δάκρυα! Υπάρχουν, διαχρονικές ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ΥΠΕ και διοικήσεων νοσοκομείων, που κινούμενοι πάντα στη λογική κόστους οφέλους, υποχρηματοδότησαν, υποστελέχωσαν και συνολικά υποβάθμισαν τις υπηρεσίες υγείας. Δεν έχτισαν τον υγειονομικό χάρτη με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού σε Υγεία, αλλά με βάση επιχειρηματικά κριτήρια και τις περιβόητες ¨αντοχές της οικονομίας¨.


Αυτή η πολιτική είναι που παίζει στα ζάρια τις ζωές μικρών παιδιών που είναι σε κρίσιμη κατάσταση και είχαν την ¨ατυχία¨ να απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την κατάλληλη εξειδικευμένη δομή. Αυτή η πολιτική είναι ο ηθικός και φυσικός αυτουργός!


Στην ίδια ζυγαριά κόστους-οφέλους θα τεθεί και το Παιδιατρικό νοσοκομείο, που παρουσιάζεται ως πανάκεια, την ώρα που η λειτουργία του θα διέπεται από τους κανόνες της αγοράς ως ακόμα ένα ΣΔΙΤ στον χώρο της υγείας. Πολλώ δε μάλλον, ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός των υποδομών για τις δημόσιες δομές υγείας, δεν μπορεί να λύσει από μόνος του τα τεράστια προβλήματα, αν δεν γίνουν οι αναγκαίες μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.


Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες, καθώς μετά το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται νέα έξαρση ιογενών και μικροβιακών λοιμώξεων στον παιδιατρικό πληθυσμό. Ήδη οι παιδιατρικές κλινικές είναι αντιμέτωπες με την τριπλή ταυτόχρονη έξαρση Covid-19, εποχικής γρίπης και RSV και η κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων των Παιδιατρικών Κλινικών είναι πολλές φορές ασφυκτική από την αθρόα προσέλευση μικρών ασθενών.


Απαιτούνται λοιπόν ουσιαστικά μέτρα ΕΔΩ και ΤΩΡΑ για να λυθεί το πρόβλημα της πληρότητας των παιδιατρικών κρεβατιών ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς και αντίστοιχη ενίσχυση του υγειονομικού χάρτη όλης της Βόρειας Ελλάδας με επαρκώς στελεχωμένες με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν παιδιατρικές κλινικές και ΜΕΘ Παίδων.

Καλούμε σε μαζική παρέμβαση των σωματείων και των φορέων της πόλης για την διεκδίκηση άμεσων μέτρων ενίσχυσης των παιδιατρικών τμημάτων

  • την Τρίτη 24/1 στις 8:30 στο Ιπποκράτειο

  • την Πέμπτη 26/1 στις 11:00 στο Γεννηματάς

Καλούμε σε συνέντευξη τύπου για το ζήτημα των ελλείψεων στα παιδιατρικά τμήματα έξω από το Ιπποκράτειο την Τρίτη 24/1 στις 8:30.


Comments


bottom of page