top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΙΘ ΓΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΕΘ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ

ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ 51

Τ.Κ.54622


Αρ. Πρωτ. 215

Θεσσαλονίκη 7/9/23

Δελτίο τύπου


Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καλεί σε συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 17.30 στην πλατεία ΧΑΝΘ, μαζί με τα σωματεία εργαζομένων της πόλης, καθώς και σε όλες τις προοδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.


Μπροστά στη ΔΕΘ η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έκρυβε πριν τις εκλογές. Ήδη νομοθέτησε δουλειά μέχρι τα 74 και με το νέο νομοσχέδιο-κόλαφο για τα εργασιακά θα εκτοξεύσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων.


Το ν/σ βασίζεται σε οδηγία της ΕΕ για 13 ώρες εργασία τη μέρα! Εισάγει συμβάσεις «μηδενικών ωρών» και συμβάσεις «κατά παραγγελία», που σημαίνει δουλειά όταν και για όσο θέλει ο εργοδότης. Μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας, με απειλή ακόμα και φυλάκισης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε εμπειρία από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σε εμάς δοκιμάστηκαν αυτές οι Οδηγίες της ΕΕ όταν τις νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Από τότε προειδοποιούσαμε ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε να πάρουν σειρά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Επιβεβαιώνεται ότι το κράτος έχει «συνέχεια» αφού κάθε κυβέρνηση νομοθετεί πάνω στο αντιλαϊκό πλαίσιο της προηγούμενης.

Το τι σημαίνει η «ευελιξία» το ξέρουμε καλά, αφού στα νοσοκομεία οι συμβασιούχοι φτάνουν σε αριθμό τους μόνιμους υπαλλήλους. Με αυτό το ν/σ θα παγιωθεί το καθεστώς της ευέλικτης εργασίας. Στο μεταξύ, οι συμβάσεις πολλών συναδέλφων λήγουν και ετοιμάζονται απολύσεις στα τέλη Σεπτέμβρη, όπως στο προσωπικό της φύλαξης του Παπανικολάου και του ΨΝΘ, η οποία εκχωρείται σε εργολάβους.

Το 2023 είναι τέτοια η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης που θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένο το σταθερό ωράριο. Μάλιστα, 150 περίπου χρόνια μετά την καθιέρωση του μπορεί να είναι αρκετά λιγότερο, εξασφαλίζοντας αναγκαίο χρόνο για ξεκούραση και κοινωνική ζωή.

Στον κλάδο μας η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης. Η υποστελέχωση χτυπά κόκκινο, χιλιάδες συμβασιούχοι βρίσκονται σε ομηρία, οι λίστες χειρουργείων και η αναμονή αγγίζουν το «άπειρο». Η ένταση της εργασίας οδηγεί χιλιάδες σε έξοδο από το ΕΣΥ και το 2023 οι αποχωρήσεις αναμένεται να αγγίξουν τις 5000! Η απάντηση της κυβέρνησης είναι να περιφέρει με «εντέλλεσθε» προσωπικό και να τους μετακινεί για να μπαλώνει τρύπες σε νοσοκομεία της πόλης και της περιφέρειας, να «τακτοποιεί» με πυροσβέστες το ΕΚΑΒ και να παραδίδει τις διακομιδές και άλλες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.


Οι τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε στον χώρο της υγείας δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που εφαρμόζουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση, μακράν χειρότερη και καταστροφικότερη όλων των προηγούμενων, συνεχίζει, στην ίδια κατεύθυνση με τις προηγούμενες, να αντιμετωπίζει την Δημόσια Υγεία σαν περιττό κόστος και προχωράει με γοργό βήμα την περαιτέρω πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ.


Αποδεικνύεται ότι η δική τους ανάπτυξη προϋποθέτει το χτύπημα των εργαζομένων και για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει αναμονή. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοσίας!


Σωματεία και φορείς της πόλης πρέπει να διεκδικήσουν μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ. Να δυναμώσει η διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν, με ανεπτυγμένη Π.Φ.Υ., που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Απαιτούμε:

  • Να μην κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά.

  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών.

  • Αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.

  • Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους χωρίς περικοπές.

  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.

Καλούμε σε συμμετοχή στην πορεία της ΠΟΕΔΗΝ την Παρασκευή 8/9 στις 8:30 στο Ιπποκράτειο μαζί με τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων.


Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 17.30 στην πλατεία ΧΑΝΘ, μαζί με τα σωματεία εργαζομένων της πόλης, καθώς και σε όλες τις προοδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.


Καλούμε σε άμεση απεργιακή απάντηση, μαζί τα σωματεία εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενάντια στο νομοσχέδιο-κόλαφο για τα εργασιακά.



ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page