top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΝΝΑΑ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΒΕΛΗ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΑΠ: 47/15-01-2024


                                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  


ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 6ΗΣ ΥΠΕ  κ. ΚΑΡΒΕΛΗ ΠΕΡΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΤΟΥ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ  ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΟ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.


ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ «ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΕΠ ΜΕ ΔΟΛΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΒΛΑΨΟΥΝ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΟΦΕΛΟΣ»


 Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης επέλεξε να επισκεφθεί το Νοσοκομείο Αγρινίου την Πέμπτη 11/01/2024, τη μέρα που οι μισοί ιατροί του Νοσοκομείου βρίσκονταν στα δικαστήρια για τη δίκη των πρώτων 32 ιατρών, ανεξάρτητα αν αυτή πήρε αναβολή για τις 5/12/2024 λόγω της αποχής των δικηγόρων. Μας δίνει το δικαίωμα να πούμε ότι διόλου τυχαία δεν ήταν η ημέρα που διάλεξε.


Μετά την επίσκεψή του στα τμήματα και τις επαφές που είχε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Νοσοκομείου (διότι με τους γιατρούς και τους εκπροσώπους τους δε συναντήθηκε αφού όλοι ήταν κατηγορούμενοι στο δικαστήριο), ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι όλα λειτουργούν ρολόι, ότι υπάρχει ικανοποιητικός βαθμός στελέχωσης σε ιατρικό δυναμικό, ότι λείπουν μόνο μερικές θέσεις γιατρών για τις οποίες φροντίζει το υπουργείο και όταν προσληφθούν θα συμβάλλουν επικουρικά στο υφιστάμενο προσωπικό. Έδωσε έτσι πλήρη κάλυψη στην πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία στα πρόθυρα της λειτουργικής κατάρρευσης. 


Επειδή ο κ. Καρβέλης όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις ίσως είχε στο μυαλό του κάποιο άλλο Νοσοκομείο, εμείς οφείλουμε να τον επαναφέρουμε στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν το προσωπικό του Νοσοκομείου και οι ασθενείς ,αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που προσπάθησε να αποκρύψει.


Με βάση τον  ξεπερασμένο οργανισμό (από το 2012) που αντιστοιχούσε σε 150 κλίνες στο παλιό Νοσοκομείο ενώ σήμερα λειτουργούν περίπου 250 κλίνες, υπάρχουν 34 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου ιατρικού δυναμικού!!!  Οι συνάδελφοι μόνιμοι γιατροί που υπηρετούν είναι πολύ λιγότεροι από όσοι υπηρετούσαν πριν την πανδημία. Η πλειοψηφία των τμημάτων λειτουργεί λόγω της υπερεφημέρευσης των γιατρών, με βαθμό στελέχωσης σε πολλές περιπτώσεις κάτω του ορίου, με χρωστούμενες άδειες ακόμη και από το 2021 και με εντατικοποίηση της εργασίας. Αυτά προφανώς για τους εκάστοτε Διοικητές και το Υπουργείο αποτελούν την περίφημη «κανονικότητα»…


Πιο συγκεκριμένα: 


Χειρουργική κλινική: από τις 8 οργανικές θέσεις υπηρετούν 4 γιατροί με υπερεφημέρευση. Υπάρχουν 4 κενές θέσεις

Ορθοπεδική κλινική: από τις 6 οργανικές θέσεις υπηρετούν 3 γιατροί συν 1 συνάδελφος σε προσωποπαγή θέση και 1 επικουρικός. Υπάρχουν 3 κενές θέσεις

Μαιευτική κλινική: από τις 5 οργανικές θέσεις υπηρετεί 1 γιατρός και καλύπτονται οι εφημερίες με μετακίνηση 2 συναδέλφων από το Γ Ν Μεσολογγίου   με υπερεφημέρευση. Υπάρχουν 4 κενές θέσεις από τις οποίες εκκρεμεί η ολοκλήρωση της προκήρυξης των 2 θέσεων που όμως πάλι δεν επαρκούν.

ΩΡΛ: από τι 3 οργανικές θέσεις υπηρετεί 1 γιατρός συν 1 επικουρικός. Υπάρχουν 2 κενές θέσεις, η κλινική δεν καλύπτει όλες τις μέρες του μήνα

Ουρολογική κλινική: από τις 3 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2 γιατροί, υπάρχει 1 κενή θέση, η κλινική λειτουργεί περίπου τις μισές μέρες του μήνα.

Οφθαλμολογική μονάδα: από τις 3 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2 γιατροί συν 1 συνάδελφος σε προσωποπαγή θέση και 1 επικουρικός. Υπάρχει 1 θέση κενή

Νευροχειρουργικό: Υπηρετεί 1 γιατρός για τις ανάγκες όλου του Νομού

Παθολογική κλινική: από τις 8 οργανικές θέσεις υπηρετούν 6 γιατροί εκ των οποίων 2 είναι εκτός εργασίας λόγω κύησης, συν 1 συνάδελφος με μετακίνηση από ΚΥ. Υπάρχουν 2 κενές θέσεις,εκ των οποίων εκκρεμεί η ολοκλήρωση της προκήρυξης 1 θέσης. Σημειώνουμε ότι οι 5 συνάδελφοι παθολόγοι, με υπερεφημέρευση, καλούνται να εξυπηρετήσουν και το μεγαλύτερο όγκο περιστατικών καλύπτοντας στην εφημερία 1 γιατρός ταυτόχρονα και την κλινική και το ΤΕΠ και την κλινική COVID όταν δεν εφημερεύει πνευμονολόγος.

Καρδιολογική κλινική: από τις 6 οργανικές θέσεις υπηρετούν 6 γιατροί , συν ένας γιατρός με μπλοκάκι για κάλυψη εφημεριών  καθώς και των αυξημένων αναγκών στην κλινική, το ΤΕΠ και τη Μονάδα εμφραγμάτων.

Παιδιατρική κλινική: από τις 6 οργανικές θέσεις υπηρετούν 6 γιατροί με οριακή κάλυψη των εφημεριών

Μονάδα τεχνητού νεφρού: από τις 2 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2 γιατροί που δεν επαρκούν για τις ανάγκες του τμήματος και την κάλυψη των εφημεριών για όλο το μήνα

Πνευμονολογικό-Νευρολογικό: Υπηρετούν από 2 γιατροί σε αντίστοιχες οργανικές θέσεις που δεν επαρκούν για την κάλυψη των εφημεριών για όλο το μήνα αλλά και των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν τόσο στα εξωτερικά ιατρεία όσο και για τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Γαστρεντερολογικό: Υπηρετεί 1 γαστρεντερολόγος για τις ανάγκες όλου του Νομού και των 2 Νοσοκομείων 

ΜΕΘ: από τις 5 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2 γιατροί σε υπερεφημέρευση και καλύπτονται με μετακινήσεις συναδέλφων από άλλα νοσοκομεία 10 εφημερίες περίπου το μήνα. Υπάρχουν 3 κενές θέσεις από τις οποίες εκκρεμούν η ολοκλήρωση προκήρυξης 2 θέσεων που όμως πάλι δεν επαρκούν.

Αναισθησιολογικό: από τις 6 οργανικές θέσεις υπηρετούν 4 γιατροί με υπερεφημέρευση. Υπάρχουν 2 θέσεις κενές

ΤΕΠ: από τις 6 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2 γιατροί, εκ των οποίων ενας έχει μετακινηθεί στο ΓΝ Μεσολογγίου. Υπάρχουν 4 κενές θέσεις

Ακτινολογικό: από τις 5 οργανικές θέσεις υπηρετούν 4 γιατροί εκ των οποίων ένας έχει μετακινηθεί στο ΓΝ Μεσολογγίου. Τα τμήμα καλύπτει με υπερεφημέρευση το ακτινολογικό, το τμήμα υπερήχων, τον αξονικό και μαγνητικό τομογράφο λόγω της μετακίνησης 2 συναδέλφων στο Νοσοκομείο από ΚΥ και 1 γιατρού με προσωποπαγή θέση. Υπάρχει 1 θέση κενή. Να σημειώσουμε ότι φέτος θα συνταξιοδοτηθούν 2 γιατροί του τμήματος.

Ψυχιατρικό: από τις 6 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2 γιατροί εκ των οποίων ο ένας συνάδελφος έχει συνταξιοδοτηθεί και είναι σε παράταση. Υπάρχουν 4 κενές θέσεις. Να σημειώσουμε ότι υπηρετεί επίσης 1 παιδοψυχίατρος για τις ανάγκες όλου του Νομού.

Αιματολογικό-Αιμοδοσία: από τις 5 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2 γιατροί σε υπερεφημέρευση. Υπάρχουν 3 κενές θέσεις από τις οποίες εκκρεμεί η ολοκλήρωση προκήρυξης 1 θέσης που όμως πάλι δεν επαρκεί.

Μικροβιολογικό: από τις 3 οργανικές θέσεις υπηρετούν 3 γιατροί με υπερεφημέρευση συν ένας συνάδελφος με μετακίνηση από ΚΥ. 


Επιπλέον πρέπει να σημειώσουμε ότι για χρόνια το Νοσοκομείο Αγρινίου όπως και καμία άλλη δημόσια μονάδα υγείας του Νομού, δε διαθέτει ογκολόγο, ενδοκρινολόγο, ρευματολόγο, κλινικό αιματολόγο με αποτέλεσμα οι ασθενείς να απευθύνονται είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε σε νοσοκομεία άλλων Νομών.


ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ Η ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ.


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1) Να σταματήσουν όλες οι άδικες διώξεις των νοσοκομειακών γιατρών

2) Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να καλυφθούν τώρα όλες οι κενές οργανικές θέσεις, να δημιουργηθούν νέες σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων-επικουρικών.

3)Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς-εφημερίες, αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΕΝΓΕ. Δεν μας ικανοποιούν τα ψίχουλα που εξήγγειλε το Υπουργείο τα οποία θα εξανεμιστούν από την ακρίβεια

4) Όχι στο νέο ΕΣΥ της κυβέρνησης. Να μη κλείσει να μη συγχωνευθεί κανένα τμήμα, κλινική, Νοσοκομείο, στα πλαίσια κόστους-οφέλους, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας.


ΔΣ ΕΙΝΝΑΑ


Comments


bottom of page