top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΝΑ

Α.Π 22/2024

24/5/2024


Προς:

 • ΟΕΝΓΕ

 • Διοικητή 6ης ΥΠΕ

 • Διοικητή ΠΓΝΠ

 • Διοικητή ΓΝΠ

 • Διοικητή Γ.Ν.Αν.Αχαΐας

 • Διοικήτρια Καραμανδανείου Νοσοκομείου

 • ΙΣΠάτρας


Κοιν.:

 • ΤΟΜΥ

 • Συναδέλφους

 • ΜΜΕ

 • Δήμος Πατρών


Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος επιβεβαιώνουν τη διαλυτική κατάσταση που έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας. Η εικόνα δεκάδων ασθενών να νοσηλεύονται σε ράντζα σε τμήματα επειγόντων περιστατικών των δύο νοσοκομείων της πόλης μας λόγω έλλειψης κλινών (η τελευταία εφημερία στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο βρήκε 32 ασθενείς στα ΤΕΠ) αποτελούν πλέον καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα απάνθρωπη και επισφαλής για τους ασθενείς και το προσωπικό και την ίδια ώρα να δίνεται εντολή κατά απόλυτη προτεραιότητα εξέτασης vip  ασθενών όπως κυνικά ομολόγησε ο υπουργός υγείας.


Αυτές οι συνθήκες έχουν την αιτία τους στην πολιτική υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που ακολούθησαν όλες  οι τελευταίες κυβερνήσεις με τη διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας ειδικά την περίοδο της πανδημίας, την υποβάθμιση των υγειονομικών δομών με τα περιφερειακά ιδίως νοσοκομεία να βρίσκονται υπό κατάρρευση και τις λιγοστές προσλήψεις προσωπικού που δε φτάνουν παρά να καλύψουν τα κενά της τελευταίας μόνο τριετίας με 20000 λιγότερους  μόνιμους υγειονομικούς την τελευταία δεκαετία.


Πιο χαρακτηριστικά, συνεχίζονται οι μετακινήσεις παθολόγων εδώ και μια τριετία στο νοσοκομείο του Πύργου, με την επίκληση των έκτακτων συνθηκών,  από τα νοσοκομεία του Αγίου Ανδρέα (είναι ήδη μετακινημένη με τρίμηνη μετακίνηση παθολόγος),του Πανεπιστημιακού της Πάτρας και της Τρίπολης. Ομοίως για το νοσοκομείο Αιγίου και εσχάτως κλήθηκε συνάδελφος να καλύψει και το νοσοκομείο Κεφαλονιάς αποδυναμώνοντας και άλλο το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και υπουργείο αρνούνται πεισματικά να στελεχώσουν τις νοσοκομειακές δομές μιας και δεν προκηρύσσουν το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων των νοσοκομείων. Στο ΓΝ Πατρών προκηρύχθηκε μόνο η μία από τις δύο κενές θέσεις παθολόγων (10/12)ενώ στο Πανεπιστημιακό καμία από τις επτά κενές  (12 στις 19) με τα νούμερα αυτά να μην αποτυπώνουν την αλήθεια μιας και καθορίζονται από τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα και δεν αντιστοιχίζονται με την πραγματικότητα που θέλει τις κλινικές να λειτουργούν με 200% πληρότητα και διασπορές ασθενών σε άλλες κλινικές και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τους γιατρούς των άνωθι κλινικών να μετακινούνται για να καλύψουν άλλα κενά της περιφέρειας. Βαρέλι δίχως πάτο..


Αλλά και η εικόνα των νοσοκομείων όσον αφορά και τις άλλες ειδικότητες δε διαφέρει με το ΓΝ Πατρών να απαριθμεί 54/183 θέσεις ιατρών  κενές, ενώ το Πανεπιστημιακό 87/244.Η κατάσταση αυτή της υποστελέχωσης  επηρεάζει και του νέους ιατρούς οι οποίοι, υπό το βάρος της υπερεργασίας ,των πετσοκομμένων μισθολογικών απολαβών και της πλημμελούς εκπαίδευσης -ελλείψει ειδικευμένων ιατρών - επιλέγουν την παραίτηση και τη λύση της φυγής στο εξωτερικό με την ελπίδα καλύτερης τύχης αποδυναμώνοντας τα νοσοκομεία και ιδιαίτερα τα περιφερειακά.


Η λογική της κυβέρνησης και του υπουργείου συνοψίζεται στα λόγια του προηγούμενου υπουργού υγείας : «Δύο προτεραιότητες που πρέπει να υπάρχουν παράλληλα: η υγεία σαν κοινωνικό αγαθό , προσβάσιμο από όλους και από την άλλη πλευρά η Υγεία ως επιχειρηματικότητα». Από τη μία ένα ελάχιστο πακέτο παροχών που περιλαμβάνει πολύωρες αναμονές για μια εξέταση στα τακτικά ιατρεία ή μακροχρόνιες για ένα πρωινό χειρουργείο και απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας σε ράντζα για τους ασθενείς και από την άλλη λειτουργία των νοσοκομείων σαν αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες που θα λειτουργούν επί πληρωμή σαν ανώνυμες εταιρίες πουλώντας υπηρεσίες υγείας-και δίπλα ο ενισχυμένος ιδιωτικός τομέας που βλέπει τις εργασίες του να αυξάνονται κατά 2 δις ευρώ. Ταυτόχρονα, για τους υγειονομικούς μεταφράζεται σε υπερεργασία ,καθηλωμένους μισθούς και συνεχείς μετακινήσεις.


Αναδεικνύεται καθημερινά το ασυμβίβαστο μεταξύ υγείας αγαθού/εμπορεύματος. Είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης .


Διεκδικούμε:


 • Να σταματήσει το αίσχος των μετακινήσεων 

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση συμβασιούχου, εργολαβικού εργαζόμενου.

 • Αποφασιστική ενίσχυση  της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία. Κατάργηση όλων των πληρωμών (άμεσων και έμμεσων)  από τους ασθενείς.

 • Όχι στην «απογευματινή» επί πληρωμή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Όχι στην άλωση των δημόσιων νοσοκομείων από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Opmerkingen


bottom of page