top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΝΑ ΕΛΠΙΣ

Στις 28/03/23 στις 3:00 μμ. σημειώθηκε κατάρρευση οροφής σε έναν από τους κοιτώνες όπου αναπαύονται καθημερινά οι εφημερεύοντες ιατροί του Παθολογικού Τομέα στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ» . Μεταλλικές δοκοί και τμήματα της οροφής κατέρρευσαν ακριβώς άνωθεν των κλινών ξεκούρασης. Πρόκειται για πολυσύχναστο χώρο του νοσοκομείου από τον οποίο περνούν καθημερινά σχεδόν όλοι οι ιατροί του τμήματος καθώς εκεί στεγάζονται επίσης και οι βασικοί αποθηκευτικοί χώροι των προσωπικών αντικειμένων των εργαζομένων. Επομένως ,με απογοήτευση συμπεραίνει κανείς ότι από καθαρή τύχη και μόνο δε σημειώθηκε τραυματισμός εργαζομένου ο οποίος με βάση τις εικόνες του χώρου μετά το συμβάν θα μπορούσε να είναι αυξημένης βαρύτητας ή και θανάσιμος .


Φυσικά και δε πρόκειται να αρκεστούμε στην ερμηνεία ότι ένα καιρικό φαινόμενο ήπιας έντασης όπως η βροχόπτωση στις 28/03 προκάλεσε την κατάρρευση της οροφής ενός χώρου όπου στεγάζεται το ιατρικό προσωπικό ενός νευραλγικού τομέα του νοσοκομείου όπως και είναι ο Παθολογικός Τομέας, σε κεντρικό νοσοκομείο των Αθηνών. Αν προχωρήσουμε σε αυτή τη παραδοχή τότε με θλίψη συμπεραίνουμε ότι τόσα χρόνια εργαζόμαστε σε συνθήκες επισφαλείς για την ίδια μας τη ζωή καθώς και ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα συμβάν που θα ελάμβανε χώρα με μαθηματική ακρίβεια σε βάθος χρόνου. Αξιοσημείωτο είναι δε και το γεγονός ότι έναν όροφο ακριβώς πιο κάτω στεγάζεται η Β Παθολογική πτέρυγα ,θέτοντας μείζονα ερωτήματα για την ασφάλεια των ίδιων των ασθενών του νοσοκομειακού ιδρύματος. Άλλωστε όπως φάνηκε και εκ του αποτελέσματος γίνεται λόγος για ένα οικοδόμημα που αποτελείται κατά το πλείστων από ψευδο-oροφές και άλλες κακοτεχνίες, σχεδιασμένο να «μπαλώσει» τα κενά σε ένα από τα παλαιότερα νοσοκομειακά συγκροτήματα της Αττικής.



Δε περιμένουμε να θρηνήσουμε θύματα ούτε τραυματίες για να διεκδικήσουμε ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους.


Μετά το συμβάν οι εφημερεύοντες ιατροί του Παθολογικού Τομέα ξεκουράζονται σε κοντέινερ , σε εξωτερικό χώρο μακριά από την Παθολογική Πτέρυγα και τα Επείγοντα του νοσοκομείου ,χωρίς κεντρική θέρμανση ,σε ένα χώρο ο οποίος πρόχειρα ετοιμάστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες εμβολιαστικού κέντρου εν μέσω πανδημίας ,για να καταλήξει να στεγάζει τελικά συνολικά κατά μέσο όρο 7 ιατρούς σε συνθήκες γενικής εφημερίας. Παράλληλα ο παλαιότερος χώρος έχει τεθεί εκτός διαθεσιμότητας «επ’αόριστον».


Κάτω από αυτές τις τουλάχιστον απαξιώτικές συνθήκες εργασίας καλούμαστε να ανταποκριθούμε καθημερινά ως πάροχοι Υγείας στο ΕΣΥ σε εικοσιτετράωρη βάση.


Στόχος, λοιπόν, με τη παρούσα κοινοποίηση είναι να μην είμαστε συνένοχοι σε κανένα θανατηφόρο νέο συμβάν, αύριο, του χρόνου ,το χειμώνα με τις βροχές ή ακόμα και σήμερα.


Κοινοποιούμε αυτό το έγγραφο κατά παντός υπευθύνου και αιτούμαστε:


-Tην εκπόνηση πλήρους μελέτης καταλληλόλητας των κτιρίων του ΕΛΠΙΣ καθώς και την άμεση αποκατάσταση με οργανωμένο πλάνο και σχέδιο των όποιων προβλημάτων εντοπιστούν από τους ειδικούς σε επείγουσα βάση. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε για μια μέρα αναμονής, όταν απειλείται η υγεία και η ζωή εργαζομένων και νοσηλευόμενων σε ένα νοσοκομείο που καταρρέει.


-Δε θα αποδεχτούμε τη μονιμοποίηση κανενός ημίμετρου, όπως είναι η χρήση προκατασκευασμένων εξωτερικών χώρων- κοντέινερ για τη λειτουργία ιατρείων ή για χώρους ανάπαυσης.


ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page