top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΓ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΨΙΧΟΥΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Αθήνα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Α.Π:12433


Την ώρα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 1ο επτάμηνο του 2022 υπάρχει πλεόνασμα «καθαρών» κρατικών εσόδων 4,8 δις που προέρχεται από τη φοροεπιδρομή σε βάρος μας, την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 7% το 1ο τρίμηνο του 2022, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ μεσοσταθμική αύξηση 10% στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών, παρουσιάζοντάς τες μάλιστα σαν απόδειξη της «γενναιοδωρίας» της κυβέρνησης της Ν.Δ.


Οι πενιχρές αυξήσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι εμπαιγμός σε βάρος χιλιάδων νοσοκομειακών γιατρών, πολύ περισσότερο δε που δεν είπε κουβέντα για αυξήσεις στους υπόλοιπους υγειονομικούς του δημόσιου συστήματος υγείας με τους οποίους δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη της υπεράσπισης της υγείας του λαού.


Χαρακτηριστικά, οι μειώσεις μόνο στο βασικό μισθό κυμαίνονται από 30% για τον ειδικευόμενο γιατρό και φτάνουν στο 40% για τον διευθυντή ΕΣΥ, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε την κατάργηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, το πετσόκομμα του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης, την κατάργηση του 13ου, 14ου μισθού και του επιδόματος αδείας, την άγρια φορολόγηση των εφημεριών οι οποίες πριν φορολογούνταν αυτοτελώς με 20%. Οι αυξήσεις κοροϊδία όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις απώλειες στο εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά είναι και πολύ πίσω από τις ανάγκες λόγω της εκτίναξης του κόστους ζωής, την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στο ρεύμα, στην ενέργεια.


Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει «στάχτη» στα μάτια μας και να κρύψει ότι αρνείται (όπως άλλωστε έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Άρειου Πάγου οι οποίες οριστικά και αμετάκλητα έχουν κρίνει αντισυνταγματικό το ιατρικό μισθολόγιο του Ν.4472/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το προηγούμενο ιατρικό μισθολόγιο του Ν.4093/2012 της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.


Την ίδια ώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας και της Αναπληρώτριας από το βήμα της Βουλής τον Ιούνιο του 2022 για την άμεση πληρωμή των εφημεριών, έχει γίνει κανονικότητα η καθυστερημένη εκταμίευση του τριμηνιαίου κονδυλίου πληρωμής των τακτικών εφημεριών, οι απλήρωτες για μήνες πρόσθετες (πέραν του πλαφόν) εφημερίες, η μη καταβολή της πρόσθετης αποζημίωσης για τις υπεράριθμες εφημερίες των συναδέλφων στα τμήματα και τις κλινικές Covid. Σα να μην έφτανε αυτό όχι μόνο δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από την πολυδιαφημιζόμενη πρόσθετη αποζημίωση αλλά πληρώνονται, όποτε και αν πληρωθούν, έναντι τις τακτικές εφημερίες.


Δεν μας ενδιαφέρουν οι «ευσεβείς πόθοι» του πρωθυπουργού ο οποίος είχε το θράσος να δηλώσει ότι «θα ήθελε οι αυξήσεις να είναι μεγαλύτερες» αλλά «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια», την ίδια στιγμή που ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει προκλητικές επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές 11 δις στους επιχειρηματικούς ομίλους, απαλλαγές από φόρους των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιρειών.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων ΣτΕ 2018 – 2022 και Αρείου Πάγου 2022, που επιβάλλουν την επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα Ιανουαρίου 2012. Την αποπληρωμή σε ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ και των αναδρομικών διαφορών των 11 τελευταίων ετών που προκύπτουν.

  • Επαναφορά των επιδομάτων που έχουν καταργηθεί και αύξηση των επιδομάτων που έχουν πετσοκοπεί στα επίπεδα πριν από τις περικοπές.

  • Αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών. Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών χωρίς να προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα. Οι πρόσθετες εφημερίες (που μας εξαναγκάζουν να κάνουμε λόγω των τραγικών ελλείψεων σε γιατρούς) να είναι πλήρως αφορολόγητες.

  • Αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών. Την έγκαιρη, χωρίς καμία καθυστέρηση, στο ακέραιο, χωρίς περικοπές του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών.

  • Εφαρμογή του ΦΕΚ 208 Α΄5/11/21 για πρόσθετη αποζημίωση στις εφημερίες πέραν του πλαφόν των Παθολόγων, Αναισθησιολόγων, Πνευμονολόγων, Εντατικολόγων και αποσπασμένων.

  • Επαναφορά στα επίπεδα πριν τις μνημονιακές περικοπές και των συντάξεων και του εφ’ άπαξ. Είχαμε πληρώσει από τις τσέπες μας, από τις εισφορές μας, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑΥ την ψηφιοποίησή του που είχε αναλάβει ιδιωτική εταιρεία με το αζημίωτο. Καμία απολύτως δικαιολογία δεν υπάρχει να μην καταβάλλεται η πλήρης σύνταξη από τον πρώτο κιόλας μήνα της συνταξιοδότησης.


bottom of page