top of page

Ανακοίνωση ΕΝΙΠ για το ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου Γιαννιτσών

18 Ιανουαρίου 2022


Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία πηγαίνει δυστυχώς από το κακό στο χειρότερο! Με τις περισσότερες κλινικές των νοσοκομείων του νομού στο κόκκινο όλους αυτούς τους μήνες και με τα κέντρα υγείας σε λειτουργική αποδιοργάνωση, ήρθε η σειρά του ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Γιαννιτσών.


Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας από τον περασμένο Σεπτέμβρη, με παρεμβάσεις στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ της περιοχής, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η χρόνια υποστελέχωση της παθολογικής κλινικής, θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο τη λειτουργία και του ογκολογικού τμήματος.


Αν και γνώριζαν ότι την οριακή λειτουργία του ογκολογικού τμήματος, με το ελάχιστο αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, οι κυβερνήσεις που πέρασαν τα τελευταία χρόνια δεν προχώρησαν όπως όφειλαν στην ενίσχυση και θωράκιση του, ενώ είναι προφανής η σημασία του στην προάσπιση της υγεία του λαού, όχι μόνο του Ν. Πέλλας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.


Όπως είναι γνωστό, στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη οδηγήθηκε σε παραίτηση ο παθολόγος-ογκολόγος διευθυντής της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, υπό από το βάρος των σοβαρότατων προβλημάτων λειτουργίας της παθολογικής κλινικής, λόγω της υποστελέχωσης και των συνεχών μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού. Έτσι απέμεινε στο τμήμα μόνο ένας ογκολόγος και τώρα το ογκολογικό τμήμα δέχεται την χαριστική βολή. Η Διοίκηση έχει ενημερωθεί εδώ και τέσσερις μήνες ότι από το ερχόμενο Απρίλη το ογκολογικό τμήμα θα στερηθεί τις υπηρεσίες και της δεύτερης ογκολόγου.

Τους τελευταίους τρεις μήνες η λειτουργία με έναν μόνο ογκολόγο υποχρέωσε το ογκολογικό τμήμα σε αναδίπλωση, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σήμερα ο αριθμός των ασθενών στους 150 περίπου, ενώ πιο πριν εξυπηρετούνταν περισσότεροι από 400 ασθενείς. Η μη λήψη μέτρων αποφασιστικής ενίσχυσης του τμήματος έχει ήδη σοβαρότατες επιπτώσεις, αφού από τον μήνα Δεκέμβριο το ογκολογικό τμήμα αδυνατεί πλέον να αναλάβει την αντιμετώπιση νέων ασθενών.


Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να οδηγούνται σε εφιαλτικό πραγματικά αδιέξοδο. Οι ογκολογικές κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν έχουν κανένα περιθώριο να απορροφήσουν το σύνολο των ασθενών. Έτσι οι ασθενείς, ωθούμενοι στον ιδιωτικό κερδοσκοπικό τομέα υγείας, υποχρεώνονται είτε να δανειστούν, είτε να πουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν, για να δώσουν λύση στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν. Και όσοι δεν έχουν, πετιούνται κυριολεκτικά «στον Καιάδα».


Να ποια είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που διαχρονικά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, οι οποίες αρνούνται να κάνουν μαζικές προσλήψεις και να άρουν την απαξίωση του νοσοκομειακού γιατρού, που αντιμετωπίζουν τις δαπάνες για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας ως κόστος που πρέπει να περικοπεί, ακόμα και μέσα στην πανδημία (250.000.000 ευρώ η μείωση για το 2022).

Η κυβέρνηση, επικαλούμενη τον κίνδυνο διασποράς του νέου κορονοϊού, πέταξε έξω από τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τις ΤΟ.Μ.Υ. και το Ε.Κ.Α.Β. τους υγειονομικούς που δεν είχαν ακόμη εμβολιαστεί και σχεδιάζει μάλιστα να τους απολύσει. Όμως την ίδια στιγμή κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μειώνει τις μέρες της καραντίνας των υγειονομικών σε 5, υποχρεώνοντας έτσι τους νοσούντες υγειονομικούς που μεταδίδουν τη νόσο, να εργάζονται, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ιδίων όσο και των ασθενών. Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας καταγγέλλει την αντιεπιστημονική, και επικίνδυνη οδηγία από Υπουργείο Υγείας και του ΕΟΔΥ για αυτόματη επάνοδο στην εργασία εργαζόμενων θετικών στον ιό SARS-CoV2 μετά από μόνο πέντε μόλις μέρες. Η οδηγία αυτή δεν βασίζεται σε κανένα απολύτως επιστημονικό δεδομένο και εκδόθηκε με κριτήριο «τις αντοχές της οικονομίας».


Δεν έχουμε πλέον καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς τους. Το ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου Γιαννιτσών κινδυνεύει με λουκέτο και αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση όλων! Η κινητοποίηση των μαζικών φορέων, των σωματείων, των συλλόγων του νομού είναι αναγκαίος όρος για να μπει φρένο στην εγκληματική πολιτική τους, για να διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Όλοι στο πόδι!


Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας συμμετέχει με Στάση Εργασίας στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεία που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ-ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ για τις 26 Ιανουαρίου και καλεί τα σωματεία και τους συλλόγους που στηρίζουν το Κοινό Ψήφισμα για την Υγεία και όλους τους άλλους φορείς της περιοχής, σε συντονισμό και προγραμματισμό κινητοποιήσεων για να απαιτήσουμε:


∙ Να μην κλείσει το ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου Γιαννιτσών! Να ενισχυθεί, να θωρακιστεί ΤΩΡΑ με την άμεση πρόσληψη δύο μόνιμων παθολόγων-ογκολόγων. Να ενισχυθούν οι παθολογικές κλινικές και τα ΤΕΠ των δύο νοσοκομείων με άμεσες προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων παθολόγων.

∙ Να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας! Καμία μετακίνηση κλινικής ή τμήματος των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών. Πλήρη διοικητικό διαχωρισμό των δύο νοσοκομείων.

∙ Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με κατεπείγουσες διαδικασίες και με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων. Άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις. Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι συνάδελφοι μας που είναι σε αναστολή με συχνά τεστ μέχρι να εμβολιαστούν. Όχι στις απειλές για απολύσεις υγειονομικών.

∙ Να τεθεί στην απόλυτη διάθεση του κράτους υποχρεωτικά και άνευ όρων το σύνολο των δομών και του υγειονομικού προσωπικού του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα υγείας και να ενταχθεί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

∙ Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Comentários


bottom of page