top of page

Ανακοίνωση ΕΝΙΘ για τους εμβολιασμούς

Αρ. Πρωτ. 47

Θεσσαλονίκη 14-01-21


Εδώ και πολλούς μήνες η κυβέρνηση επενδύει επικοινωνιακά στον εμβολιασμό προκειμένου να καλλιεργήσει ελπίδες και να αποπροσανατολίσει από τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας covid για τις οποίες φέρει εξ΄ ολοκλήρου τις ευθύνες. Ωστόσο, πριν ακόμα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών πληθυσμών καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα ο περιβόητος σχεδιασμός της! Αφού πεισματικά κώφευε εδώ και 2 μήνες στα αιτήματα των υγειονομικών για άμεσες μαζικές προσλήψεις προσωπικού, την απαραίτητη εκπαίδευση και τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(ΠΦΥ), τώρα συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι, καθώς ηλίου φαεινότερο ότι από μόνες τους οι δομές δεν κάνουν εμβόλια και τα Κέντρα Υγείας(ΚΥ) και η ΠΦΥ είναι παντελώς υποστελεχωμένα!


Λίγες μέρες πριν την έναρξη των εμβολιασμών ορίζονται και τα Δημόσια Νοσοκομεία σαν εμβολιαστικά κέντρα και με απόλυτη προχειρότητα κλείνονται ραντεβού, ήδη για τις 16/1 όπως στο ΓΝΘ Γ. Γεννηματάς, για εμβολιασμούς χωρίς να έχουν διασφαλιστεί τα στοιχειώδη, χωρίς καν να έχουν ενημερωθεί οι εργαζόμενοι.


Πώς θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός στα δημόσια νοσοκομεία που ήδη δέχονται το τεράστιο φόρτο από το 2ο κύμα της πανδημίας και δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα για την ενίσχυση τους; Στα νοσοκομεία που θα δεχτούν σε πολύ λίγο τις τεράστιες συνέπειες του 3ου κύματος, που όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν πως είναι προ των πυλών, και ακόμα και τώρα δεν ενισχύονται; Στα νοσοκομεία που έχουν κλείσει τις πόρτες για τους πάσχοντες από άλλες παθήσεις και έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου, δήθεν για να μειωθεί ο συγχρωτισμός;


Με ποιο ακριβώς προσωπικό σκοπεύουν να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα που προβλέπεται να έχουν 12ωρη και 7ήμερη βάση; Με το προσωπικό που ο καθένας δουλεύει για πάνω από δύο για να καλύψει τα τεράστια κενά που έχει δημιουργήσει αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο ΕΣΥ, με τα κενά να διογκώνονται με τους χιλιάδες υγειονομικούς που νόσησαν; Με το προσωπικό που έχει να ξεκουραστεί με άδεια εδώ και μήνες; Με τι ειδικότητες θα στελεχώνονται τα εμβολιαστικά κέντρα, την ώρα που λόγω τεράστιων ελλείψεων ήδη κάλυπταν τις ανάγκες αναπνευστικών ασθενών οφθαλμίατροι, χειρουργοί κ.α.; Πως θα καλύπτονται οι αποδοχές από τις τόσες επιπρόσθετες ώρες υπερωριακής απασχόλησης;


Τι θα γίνει με τους χώρους υποδοχής και αναμονής των εμβολιασθέντων, όταν σε πολλά νοσοκομεία δεν περισσεύουν χώροι και ευνοούνται οι συνθήκες συνωστισμού; Τι θα γίνει με τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει ο πληθυσμός, πχ με την δυσκολία μετακίνησης των υπερηλίκων; Τι θα γίνει με την αναγκαία παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για τυχόν παρενέργειες, με την αναγκαία φαρμακοεπαγρύπνηση;

Αναφορικά με τα Κέντρα Υγείας που ορίστηκαν σαν εμβολιαστικά κέντρα, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης ο συγκεκριμένος προγραμματισμός τα μετατρέπει σχεδόν αποκλειστικά σε εμβολιαστικές δομές με αδυναμία τόσο της διατήρησης της τακτικής λειτουργίας τους, ακόμη και της απλής συνταγογράφησης, όσο και της στοιχειωδώς ασφαλούς εφημέρευσή τους.


Για άλλη μια φορά η ευθύνη που ανήκει στην κυβέρνηση και την πολιτεία μετακυλίεται στις πλάτες των υγειονομικών και του λαού. Για άλλη μια φορά οι υγειονομικοί καλούνται να τα βγάλουν πέρα σε πολλαπλά, δύσκολα και γεμάτα ευθύνες επίπεδα, αβοήθητοι. Για άλλη μια φορά οι υγειονομικοί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.


Φτάνει πια! Καμία ανοχή στην οποιαδήποτε πολιτική που αντιτίθεται στην προάσπιση της υγείας και της ανθρώπινης ζωής και συγκρούεται με την επιστημονική μας ευθύνη και την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια.


Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει έστω και τώρα τα αναγκαία μέτρα, ώστε ο εμβολιασμός να πραγματοποιηθεί στην ΠΦΥ, στα ΚΥ και τα ΠΙ, που πρέπει να παίξουν το κομβικό τους ρόλο. Αντί να αποψιλώνει την ΠΦΥ μετακινώντας προσωπικό για να καλύψει τα κενά των νοσοκομείων να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα ενίσχυσης των ΚΥ και ΠΙ. Να εξασφαλίσει τα εξής:

  • Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση υποδομών και εξοπλισμού τόσο στα νοσοκομεία όσο και στις μονάδες ΠΦΥ, ώστε αυτές να ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας. Είναι απαραίτητο όμως να μην ακυρωθεί όλη η υπόλοιπη λειτουργία της ΠΦΥ που αφορά στην παρακολούθηση του πληθυσμού ευθύνης της για το σύνολο των χρόνιων και οξέων προβλημάτων που δεν απαιτούν νοσηλεία στα νοσοκομεία.

· Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημιώσεις στους κλινικάρχες. Ένταξη του συνόλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στον κρατικό σχεδιασμό με αποζημιώσεις ίδιες με του ΕΣΥ και αξιοποίηση τους τόσο στην διαδικασία του εμβολιασμού όσο και στην παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών.


· Επαρκής ενημέρωση του πληθυσμού και πλήρης διαφάνεια για την διαδικασία της προμήθειας των εμβολίων και του συνολικού εμβολιασμού, που θα είναι σημαντικό όπλο ενάντια στις οποιεσδήποτε αναχρονιστικές και συνωμοσιολογικές αντιλήψεις, καθώς και τις αυθαίρετες προτεραιοποιήσεις που υπήρξαν στην έναρξη του εμβολιασμού των υγειονομικών.


Καλούμε τους υγειονομικούς και τον λαό να μην επιτρέψει άλλη μια φορά στην κυβέρνηση να υποβαθμίζει απροκάλυπτα τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Να μην επιτρέψει να πληρώσουμε για άλλη μια φορά τα σπασμένα. Τα δικαιώματα μας και οι ανάγκες μας δεν χωράνε στη λογική κόστους-οφέλους, στην λογική μείωσης των δημόσιων δαπανών που υπηρετεί η κυβέρνηση, ώστε να μην προχωράει στα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Comments


bottom of page