top of page

Ανακοίνωση ΕΝΙΘ για Απεργία στις 22/02 και 28/02

ΑΡ.ΠΡΩΤ: 248                                                                                                                       Θεσσαλονίκη, 12/2/24


Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 22/2 και στην πανελλαδική απεργία στις 28/2, μέρα που εκτός των άλλων συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.


Η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας είναι τραγική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, φυσικά, η τεράστια διαχρονική υποστελέχωση που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την πανδημία. Αυτό οδηγεί:


 • Στις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού, για την κάλυψη με μπαλώματα των κενών στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για ασθενείς και προσωπικό. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η συνέχιση της κάλυψης πληρωμάτων του ΕΚΑΒ από υγειονομικούς των ΚΥ.

 • Σε υπερεργασία και εξάντληση των υγειονομικών, με πρόσφατη την κατάρρευσης της συναδέλφου αναισθησιολόγου στην διάρκεια μιας από τις πολλές εφημερίες στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου. 

 • Σε κλείσιμο και υποβάθμιση κλινικών τμημάτων και νοσοκομείων.

 • Σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, πολύμηνες αναμονές για χειρουργείο ή εξέταση, πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ, πληρωμή υπέρογκων δαπανών από την τσέπη των ασθενών. 


Όλα αυτά, βέβαια, δεν πέφτουν από τον ουρανό, αλλά αποτελούν το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι οι δηλώσεις στελεχών του Υπουργείου Υγείας για απολύσεις συμβασιούχων, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ και επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, επέκταση της εμπορευματικής λειτουργίας με την εφαρμογή επι πληρωμή χειρουργείων στο ΕΣΥ, κλείσιμο νοσοκομείων στην Περιφέρεια.


Η κυβέρνηση προχωράει στην ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων με την πληρωμή των ασθενών και την είσοδο των ιδιωτών στο ΕΣΥ. Από την μια, μετατρέπει το προσωπικό σε ακούραστες μηχανές που θα πρέπει να εργάζονται όλη μέρα και να μετατρέπουν τους ασθενείς σε πελάτες για να αυξήσουν το εισόδημα τους, ενώ ταυτόχρονα εκβιάζει χιλιάδες ασθενείς στο να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μειώσουν το χρόνο αναμονής για την επέμβαση τους. Είναι πρόκληση ο ισχυρισμός για «νομιμοποίηση του φακελακίου», μια πρακτική που «ανθίζει», δυστυχώς, πάνω στα αποκαΐδια του ΕΣΥ και τις λίστες της ντροπής. 


Αυτά τα μέτρα που προκλητικά εμφανίζονται ως «λύσεις» για την προσέλκυση γιατρών στο ΕΣΥ και την μείωση των αναμονών, ενισχύουν την εμπορευματική λειτουργία του ΕΣΥ. Προωθούν την περαιτέρω λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες, που θα έχουν έσοδα από ταμεία και απευθείας από ασθενείς-πελάτες, με σκοπό την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Αυτό είναι το «νέο ΕΣΥ» που βασικό του  χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs), που οδηγεί σε νοσοκομεία – «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».


Γι’ αυτό, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70.785 το Νοέμβριο 2023). Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωράει η διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες, όπως στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου με την απόλυση πρόσφατα 10 συμβασιούχων της φύλαξης για την είσοδο ιδιωτικής εταιρείας. Γι’ αυτό, απορρίπτουν τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών, με την προκλητική δικαιολογία ότι «δεν αντέχει η οικονομία», την ίδια περίοδο, που ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δις ευρώ το 2023, λόγω της εκτόξευσης της φοροληστείας σε βάρος των λαϊκών οικογενειών και 500 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας 23,1 δις, την ώρα που η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις στα βασικά είδη κατανάλωσης, τσακίζουν το πορτοφόλι των εργαζομένων.


Δεν βγαίνουν, βέβαια, όλοι χαμένοι. Κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών, ασφαλιστικών και φαρμακευτικών εταιρειών (ο τζίρος των ιδιωτικών κλινικών αγγίζει τα 2 δις). Αποδεικνύεται, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, μόνιμα χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις συνεχείς ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.


Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων που βρίσκονται στην μάχη για υπογραφές ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, οι φοιτητές ενάντια στο νόμο που ιδιωτικοποιεί τα δημόσια πανεπιστήμια, οι αγρότες που παλεύουν για την επιβίωση τους. 


Αγωνιζόμαστε για την διασφάλιση του εισοδήματος μας, των συνθηκών εργασίας, για την πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ. Η μοναδική πραγματική λύση είναι η ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων: 


 • Διπλασιασμός των απολαβών των νοσοκομειακών ιατρών. 20% αύξηση βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Η φορολόγηση των τακτικών εφημεριών να είναι αυτοτελής και με μειωμένο συντελεστή, οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μην φορολογούνται καθόλου εφημερίες. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. 

 • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων σε κάθε κλινική και τμήμα μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 • Επιπλέον οικονομικά και θεσμικά κίνητρα για τις άγονες, προβληματικές περιοχές.

 • Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 6ωρο-5ημερο-30ωρο. Μια εφημερία την εβδομάδα. Ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία. Άμεση απαγόρευση της υπέρβασης του 48ωρου. 

 • Άμεση παύση όλων των μετακινήσεων ιατρών ΕΣΥ.

 • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Καμιά σκέψη για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.


Δεν χωράει καμιά αναμονή! Η κατάσταση στην Δημόσια Υγεία  είναι τραγική και διαρκώς, καθημερινά, διακινδυνεύει την ασφάλεια, την υγεία και τη ζωή γιατρών και ασθενών! 


Καλούμε σε μαζική συμμετοχή:


 • Στην πανυγειονομική απεργία 22/2 με την συμμετοχή όλων των σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων και Κ.Υ., των Ενώσεων νοσοκομειακών ιατρών και όλων των υγειονομικών της Β. Ελλάδος στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 στην 3ΥΠΕ (Αριστοτέλους). Στη συνέχεια, κοινήπορεία μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους.

 • Στην πανελλαδική απεργία στις 28/2 με απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 στο Αγ. Βενιζέλου, μαζί με τα σωματεία εργαζομένων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.


ΕΝΙΘ

Comments


bottom of page