top of page

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ - ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΓΚ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ελευσίνα: 3/2/2022

Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ

Αρ. Πρωτ.: 717


Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των συναδέλφων των νοσοκομείων ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ και ΑΜ. ΦΛΕΜΙΓΚ ενάντια στην εντατικοποίηση, τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας εκατοντάδων ασθενών και τη συνεχιζόμενη μετατροπή σε νοσοκομεία «μιας νόσου».


Αποτέλεσμα της απαράδεκτης κυβερνητικής απόφασης για μετατροπή του ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ σε μόνο COVID είναι να στερηθούν πολύτιμες υπηρεσίες υγείας εκατοντάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις, ενώ διεκόπη η λειτουργία βασικών τμημάτων, όπως το αιμοδυναμικό εργαστήριο, η μονάδα μελέτης ύπνου, η μονάδα βρογχοσκοπήσεων, το τμήμα επεμβατικού αγγειογράφου, η μονάδα εξωσωματικής λιθοτριψίας, το γαστρεντερολογικό τμήμα, τα αλλεργιολογικά και ρευματολογικά ιατρεία καθώς και χειρουργικά και παθολογικά τμήματα.


Αντί για την ενίσχυση με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. παθολόγους, πνευμονολόγους κλπ) μετακινήθηκαν στις κλινικές COVID, όπου και εφημερεύουν, γιατροί άσχετων ειδικοτήτων, όπως ουρολόγοι, χειρουργοί, αλλεργιολόγοι κλπ., με σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες για την νοσηλεία εκατοντάδων ασθενών.


Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο ΑΜ. ΦΛΕΜΙΓΚ, που από την αρχή της επιδημίας έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο COVID, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η υποβάθμιση του. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία, εντάσσεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για περαιτέρω συρρίκνωση της λειτουργίας του και πιθανή συγχώνευση – κατάργηση του.


Χαρακτηριστικό είναι ότι, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, μια ολόκληρη πτέρυγα του νοσοκομείου ΑΜ ΦΛΕΜΙΓΚ παραμένει κλειστή και αναξιοποίητη, αν και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν 100 κλίνες νοσηλείας, χειρουργικές αίθουσες και εργαστήρια.


Και στα δύο νοσοκομεία, αντί για επείγουσες προσλήψεις προσωπικού, για να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, η κυβέρνηση εμμένει στην αναστολή εργασίας δεκάδων συναδέλφων, ενώ ακόμη περισσότεροι είναι οι συμβασιούχοι συνάδελφοι που κινδυνεύουν με απόλυση τους επόμενους μήνες.


Αντί για τη στελέχωση και επαναλειτουργία των νοσοκομείων που συγχωνεύθηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τη μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε «μιας νόσου» ενώ πυκνώνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για συγχωνεύσεις – καταργήσεις νοσοκομείων.


Αντί για την άμεση επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας (χωρίς αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες και με μισθοδοσία του προσωπικού από τον κρατικό προύπολογισμό) για τη νοσηλεία ασθενών με COVID, η κυβέρνηση συνεχίζει τις «χρυσοφόρες» συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες τους.


Ταυτόχρονα, πυκνώνουν οι εξαγγελίες για επέκταση των ΣΔΙΤ και της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


Μόνοι κερδισμένοι από την πολιτική «διαχείρισης της επιδημίας» - που εφαρμόζεται στη χώρα μας αλλά και στις υπολοιπα κράτη–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – είναι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, φαρμακευτικών και ασφαλιστικών εταιρειών, που θησαυρίζουν, την ίδια περίοδο που εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες «υποφέρουμε» από τη λιτότητα, την ακρίβεια και τη φοροληστεία.


Καλούμε όλα τα σωματεία εργαζομένων στις μονάδες υγείας, όλους τους συναδέλφους να συμπαρασταθούμε στον αγώνα των συναδέλφων του ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ και του ΑΜ ΦΛΕΜΙΓΚ.


Να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει την υγεία σε «ατομική ευθύνη», την υγειονομική περίθαλψη σε εμπόρευμα και αξιοποιεί την επιδημία για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση.


Με αυτό την πολιτική και τους επιχειρηματικούς ομίλους που υπηρετεί, χρειάζεται να συγκρουστούμε, για να προστατέψουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.


Comments


bottom of page