top of page

Έκτακτη γενική συνέλευση, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου στην είσοδο του Νοσοκομείου Άρτας στις 5:00μμ

Μπήκαμε στον Οκτώβρη του 2021, έχει περάσει πάνω από 1,5 χρόνος πανδημίας και η κατάσταση στον χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δομών του προχωράει σε άσχημη ρότα για τις ανάγκες του λαού, της κοινωνίας και των εργαζόμενων σε αυτές. Η κυβέρνηση χωρίς κανένα ενδοιασμό, υλοποιεί ένα σχέδιο για τις δημόσιες δομές υγείας βαθιά νεοφιλελεύθερο που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και την πλήρη μετατροπή του δημόσιου αγαθού της υγείας σε είδος προς πώληση και αγορά.


Ειδικότερα για την κατάσταση στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ του νομού Άρτας έχουμε να πούμε τα εξής:

Μεγάλα προβλήματα σε κλινικές και τμήματα του Νοσοκομείου καθώς δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί ο μήνας Οκτώβριος από εφημερίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου που από τη μια βραβεύεται και από την άλλη έχει μόλις τρεις ειδικευμένους γιατρούς. Σε παρόμοια κατάσταση είναι και άλλες κλινικές και τμήματα με το μέλλον να προδιαγράφεται προβληματικό λόγω των υπαρχουσών και επικείμενων αποχωρήσεων ιατρικού προσωπικού: Καρδιολογική, ΜΕΘ, Χειρουργική, Ακτινολογικό και πάει λέγοντας. Ταυτόχρονα έχουμε να σημειώσουμε ότι το σχέδιο του Νοσοκομείου που ακολουθείτε από τον φετινό καλοκαίρι και μετά για την νοσηλεία των covid περιστατικών, τείνει να μετατρέψει σχεδόν όλο το Νοσοκομείο σε παθολογική κλινική. Δώσαμε μάχη οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου το προηγούμενο διάστημα για να μείνει το Νοσοκομείο ανοιχτό και να μην μετατραπεί μόνο σε covid Νοσοκομείο. Έτσι και τώρα λέμε ότι δεν πρέπει το Νοσοκομείο να μετατραπεί ολόκληρο σε παθολογική κλινική. Καλούμε την Διοίκηση και τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου να λάβουν τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο αυτό.


Παρόμοια είναι η κατάσταση σε ότι αφορά στην στελέχωση του Νοσοκομείου σε όλους τους κλάδους του προσωπικού που εργάζεται στο Νοσοκομείο πέρα από τον κλάδο των γιατρών. Το Ακτινολογικό Τμήμα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στην στελέχωση του σε Τεχνολόγους με αποτέλεσμα και να μην είναι δυνατόν να καλυφθούν οι 3 βάρδιες κάθε μέρα αλλά και να γίνονται διπλές βάρδιες μεταξύ αξονικού τομογράφου και ακτινολογικού. Το νοσηλευτικό προσωπικό σε κάποιες κλινικές δουλεύει με ένα ρεπό την εβδομάδα ενώ όλοι εργαζόμαστε με αναστολή κανονικών αδειών από 1/9/2021 και μετά.


Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στην σίτιση του Νοσοκομείου είναι επί ξύλου κρεμάμενοι, καθώς στις 31/12/2021 τελειώνουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν υπογράψει, η διοίκηση του Νοσοκομείου προχωράει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για εργολάβο και το Υπουργείο Υγείας δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία έστω για ανανέωση των συμβάσεων αυτού του προσωπικού που έδωσε την μάχη του covid στην πρώτη γραμμή. 47 συνάδελφοι μας στις 1/1/2022 θα βρεθούν απολυμένοι.


Μπροστά σε όλα αυτά η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όχι μόνο μιλάει για εργολάβους και ΣΔΙΤ στην υγεία, αλλά ακόμη και την αποτυχία του εμβολιαστικού της σχεδίου εκμεταλλεύεται και από 1/9/2021 έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στις δομές υγείας μέσω των αναστολών εργασίας μακριά από την εργασία τους και σε οικονομική καταστροφή. Περίπου 70 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου είναι αυτή την στιγμή εκτός εργασίας με αποτέλεσμα από τη μια να δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο η κατάσταση στο Νοσοκομείο από πλευράς ελλείψεων προσωπικού και από την άλλη οι συνάδελφοι να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα αφού έχουν μείνει χωρίς δουλειά, χωρίς μισθό, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Ο μη εμβολιασμός δεν αντιμετωπίζεται με οικονομική καταστροφή των εργαζόμενων και εκβιασμό. Ως Σύλλογος Εργαζομένων, όπως και το σύνολο του υγειονομικού κινήματος, από την πρώτη στιγμή, είχαμε και έχουμε ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού όχι μόνο των υγειονομικών, αλλά πρώτα από όλα των ευπαθών ομάδων, των πολιτών μεγάλης ηλικίας και γενικότερα όλης της κοινωνίας. Ο εμβολιασμός αποτελεί μέσο προστασίας και για αυτό η απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση σε εμβόλια υπάρχει στα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος μαζί με την απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες, φάρμακα και δομές υγείας.


Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τώρα τις αναστολές εργασίας και υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις τα εργασιακά τους δικαιώματα. Καλούμε τους συναδέλφους και όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και για την δική τους αλλά και για την συλλογική προστασία.


Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ του νομού Άρτας την απάντηση σε όλα αυτά την έχουμε δώσει εδώ και πάνω 1,5 χρόνο προσφέροντας τα μέγιστα και επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα στην διαχείριση της πανδημίας, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικό, την εντατικοποίηση και τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό, απαιτούμε:

  • πρόγραμμα μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια

  • ενίσχυση της ΠΦΥ και των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, αναγκαίες προσλήψεις στις εμβολιαστικές δομές και ασφάλεια στη μεταφορά και διατήρηση τους

  • εξαντλητική ενημέρωση, απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα και ανησυχίες, εκστρατεία με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Η ελευθερία δεν έρχεται με την υγειονομική δικτατορία και το αστυνομικό κράτος. Δεν έρχεται όμως και με την «ελευθερία της αγοράς» ή του ατόμου γενικώς.

Έχουμε χρόνια αγωνιστεί και παλεύουμε μέσα στα Νοσοκομεία και στις δομές υγείας για να είναι η υγεία δημόσιο αγαθό και συνολικά απαιτούμε:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου

  • Αύξηση των δαπανών για την Υγεία

  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

  • Ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

  • Στήριξη των Κέντρων Υγείας και των δομών Πρωτοβάθμιας, δημιουργία post covid ιατρείων για την αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών.

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021 στα πλαίσια των Πανελλαδικών Κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ, καλούμε σε ανοιχτή Έκτακτη Γενική Συνέλευση στην είσοδο του Νοσοκομείου στις 11 το πρωί.

Άρτα, 3/10/2021 Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας


Comments


bottom of page