top of page

Άρθρο του Γιώργου Κρητικού για τον προϋπολογισμό - Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

Στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη στις 7 μμ στο Σύνταγμα, στα αντίστοιχα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, οι εργαζόμενοι με τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά τους Κέντρα θα διαδηλώσουν με τα δικά τους αιτήματα ενάντια στην πολιτική που επιδεινώνει τη ζωή τους και αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό που θα συζητείται εκείνες τις μέρες στη Βουλή.


Τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτόν, επιβεβαιώνουν ότι τα νήματα της οικονομίας τα κινούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για τα συμφέροντά τους νομοθετούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις μεγαλώνοντας τα βάσανα και τη δυστυχία των ανθρώπων που ζουν από τη δική τους εργασία.  


Την ίδια στιγμή που για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα προβλέπεται καταιγίδα από φόρους, ματωμένα πλεονάσματα, περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες και ουσιαστική καθήλωση των μισθών, για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους υπάρχουν νέες επιδοτήσεις, διατήρηση και θέσπιση νέων φοροαπαλλαγών, ενίσχυση με δισεκατομμύρια ευρώ και πάνω από 80 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που βρίσκονται στο «επικαιροποιημένο» σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. 


Τα συλλαλητήρια δεν αποφασίστηκαν επειδή κάθε χρόνο, «έτσι συνηθίζεται». Επιδιώκουμε να είναι σταθμός στην κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για μέτρα που αφορούν την ασφάλεια και την προστασία της υγείας τους κατά την εργασία.  


Για παράδειγμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κάθε λόγο να συμμετέχουν μαζικά, γιατί στον αγώνα τους για αυξήσεις στους μισθούς, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ο προϋπολογισμός καθορίζοντας το ύψος της μισθοδοσία τους όχι μόνο αποτυπώνει τις αυξήσεις – κοροϊδία που νομοθέτησε η κυβέρνηση, αλλά προβλέπει λιγότερο τακτικό προσωπικό. Η κινητοποίηση μπορεί να είναι βήμα στη διαμόρφωση προϋποθέσεων για πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία το Γενάρη.


Τα συλλαλητήρια μπορούν να αποτελέσουν συνέχεια της πάλης των εργαζομένων που το προηγούμενο διάστημα διαδήλωσαν με αποφάσεις των σωματείων τους για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για αναβάθμιση μέσων και υποδομών, για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κόντρα στη λογική των «παροχών» που είναι για λίγους και για λίγο. Ενάντια στον προϋπολογισμό που σφραγίζει τη συνέχεια της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, τη δραματική υποστελέχωσή τους, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασφαλισμένων. 


Αποτελούν αγωνιστική απάντηση στα ερωτήματα των εργαζομένων που διατυπώνονται στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων τους «γιατί να τελειώνει κάθε δέκα του μήνα, ο μισθός μας», «για ποιο λόγο να πηγαίνουμε στο super market και να παίρνουμε μόλις 100 γραμμάρια φέτα», «που θα πάει αυτή η κατάσταση με την ακρίβεια».


Γιατί οι αιτίες της ακρίβειας που δεν σχετίζεται μόνο με την αύξηση των τιμών αλλά και με τους μισθούς και φόρους, βρίσκονται μέσα στις σελίδες του προϋπολογισμού. Στα μέτρα για τη μεγέθυνση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, στα μέσα για την επίτευξη πλεονασμάτων που τα πληρώνει ο λαός μας, στην οικονομική και στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.


Στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις οι εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν μαζί με τους συνταξιούχους, τους φοιτητές, τους μικρούς επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να θυσιάσουν τα δικαιώματά τους για να στηρίξουν τις επενδύσεις και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. 


Επειδή δεν μπορούν να μας νανουρίσουν με το παραμύθι ότι αν αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα ζήσουμε κι εμείς καλύτερα, οργανώνουμε τις κινητοποιήσεις για να ακουστεί από περισσότερους, το «έως εδώ»! Τα σπασμένα της ανάπτυξης να τα πληρώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που είναι μονίμως χρεωμένη από όλες τις κυβερνήσεις.     

   

Για αυτό το σκοπό συνεδριάζουν Διοικητικά Συμβούλια, γίνονται Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες. Οργανώνουμε σχέδιο αγωνιστικής παρέμβασης σε κάθε χώρο δουλειάς που μπορούν να ενοποιηθούν στις συγκεντρώσεις ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Δίνουμε οξυγόνο στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, έξω από το ασφυκτικό – για τα λαϊκά συμφέροντα - πλαίσιο των δημοσιονομικών τους αντοχών.


Γιώργος Κρητικός - Μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ


Comments


bottom of page