top of page

Άρθρο για τα επι πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Η λίστα της ντροπής: Σε αναμονή 90.000 χειρουργεία στην Ελλάδα!

Από τις συνολικά 70 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες στη Θεσσαλονίκη, λειτουργούν μόλις οι 43, λόγω έλλειψης προσωπικού.


Σε λειτουργία τίθενται – πιθανότατα από τον Μάρτιο – τα απογευματινά χειρουργεία  στα ελληνικά νοσοκομεία με την κυβέρνηση να στοχεύει στη μείωση της απίστευτα μεγάλης λίστας αναμονής, που φτάνει σήμερα στα 90.000 χειρουργεία!


Ωστόσο, η εξυπηρέτηση στα απογευματινά χειρουργεία δεν θα είναι δωρεάν, όπως γίνεται με τα απογευματινά ιατρεία, με το ποσό της συμμετοχής να είναι περίπου 70% για τον ΕΟΠΥΥ και 30% για τον ασθενή.


Αν και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται για να ξεκαθαριστούν οι λεπτομέρειες, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με δηλώσεις του το προηγούμενο διάστημα καθόρισε το πλαίσιο λειτουργίας αυτών των απογευματινών χειρουργείων και ήδη προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων στη δημόσια υγεία.


Μιλώντας στο TheOpinion, γιατροί και ΠΟΕΔΗΝ εκφράζουν ανησυχία για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων κάνοντας λόγο για ένα  ιδιωτικοποιημένο Σύστημα Υγείας.


Η λίστα της… ντροπής


Σοκ προκαλεί η λίστα αναμονής στην οποία βρίσκονται 90.000 ασθενείς οι οποίοι περιμένουν για να υποβληθούν σε χειρουργείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστο Καραχρήστο.


Είναι όμως η λύση τα απογευματινά χειρουργεία από τη στιγμή που δεν επαρκεί το ήδη υπάρχον προσωπικό;


«Η κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει την επί πληρωμή υπέρβαση της λίστας αναμονής, μία λίστα ντροπής με 90.000 χειρουργεία να είναι σε αναμονή σε όλη την Ελλάδα και το μοναδικό κριτήριο πλέον για να χειρουργείται κάποιος δεν θα είναι η κρισιμότητα της κατάστασης και η ένδειξη που βάζει ο γιατρός, αλλά η ένδειξη που βάζει το πορτοφόλι», τονίζει στο TheOpinion o κ. Καραχρήστος.


«Η κυβέρνηση ουσιαστικά εκβιάζει τους ασθενείς να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη  για να έχουν πιο γρήγορη πρόσβαση στις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα  έρχεται να δημιουργήσει μία λογική στους γιατρούς να γίνουν μηχανές και να αντέξουν ολόκληρα εικοσιτετράωρα. Με τις ελλείψεις  που έχουμε, δεν φτάνουμε ούτε για να καλύψουμε την πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου», συμπληρώνει ο κ. Καραχρήστος.


«Η κυβέρνηση θα λειτουργήσει τα απογευματινά χειρουργεία πληρώνοντας ιδιώτες γιατρούς και αναισθησιολόγους, χωρίς να προβλέπει την  ουσιαστική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.  Η κυβέρνηση στην ουσία θέλει να βάλει τους ιδιώτες γιατρούς να χρησιμοποιούν τις κρατικές υποδομές με φθηνό κόστος κα αμοιβές χωρίς να ενδιαφέρεται  για την προάσπιση της υγείας», αναφέρει από την πλευρά του ο Αθανάσιος Σιούλης, νεφρολόγος και μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Θεσσαλονίκης.


Παράλληλα, ο κ. Σιούλης επισημαίνει ότι «οι ασθενείς οι οποίοι θα υποβληθούν σε απογευματινό χειρουργείο από ιδιώτες γιατρούς θα παρακολουθούνται από εφημερεύοντες γιατρούς, με αποτέλεσμα ο γιατρός του δημόσιου νοσοκομείου  να μην έχει το  πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενή».


Μη επικαιροποιημένες λίστες αναμονής


Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων την ώρα που σε πολλά νοσοκομεία οι λίστες αναμονής δεν έχουν επικαιροποιηθεί μετά την πανδημία, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ασθενείς από το έτος 2015.


«Είναι αστείο ότι θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, όταν το νοσοκομείο Παπανικολάου έχουν μείνει μόλις πέντε αναισθησιολόγοι από τους επτά που ήταν. Δεν υπάρχει πρόγραμμα τακτικών χειρουργείων για τον Φεβρουάριο», δηλώνει στο TheOpinion ο  Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.


«Δεν αποφασίζεις απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή των ασθενών. Τέτοια χρήματα εμείς δεν τα θέλουμε. Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτών και αναισθησιολόγων», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος.


«Υπάρχουν περιστατικά που περιμένουν πάνω από τρία χρόνια για να κάνουν χειρουργείο, υπάρχουν καρκινοπαθείς που περιμένουν πάνω από έξι μήνες, έχουμε νοσοκομείο που δεν έχουν επικαιροποιήσει τις λίστες χειρουργείων  και εμφανίζονται ασθενείς από το 2015, που δεν ξέρουν εάν ζουν ή έχουν πεθάνει», προσθέτει.


Από τις 70, λειτουργούν μόνο οι 43 χειρουργικές αίθουσες


Σύμφωνα  με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 70 χειρουργικές ανεπτυγμένες αίθουσες και λειτουργούν μόνο οι 43 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.


«Δεν μπορούμε με τέτοια δεδομένα να μιλάμε για απογευματινά χειρουργεία γιατί θα πρέπει να λειτουργήσουν στο πλαίσιο των ολοήμερων χειρουργείων.  Στην ουσία θα γίνονται κάποια χειρουργεία μιας ημέρας για να γεμίζει η στατιστική. Οι λίστες αναμονής όμως θα παραμένουν σταθερές», αναφέρει.


Δήμητρα Τσάτσου


Πηγή: theopinion.gr


Comentarios


bottom of page