top of page

Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας

Την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, την ανάγκη τουλάχιστον 2.000 κλινών Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τις μόνιμες προσλήψεις τουλάχιστον 3.000 γιατρών αλλά και τη μονιμοποίηση των επίκουρων γιατρών, την παροχή ουσιαστικών μέσων ατομικής προστασίας, τη διενέργεια τεστ σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την υγεία των προσφύγων και πλήθους ευάλωτων πληθυσμών ζητάει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), καταθέτοντας σειρά προτάσεων προς το υπουργείο Υγείας.


Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, τη Δευτέρα ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και με τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, καταθέτοντας σειρά προτάσεων για την άμεση ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.


Όπως τονίζουν, τις ίδιες προτάσεις θα καταθέσουν και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Υγείας, καλώντας για την άμεση ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και των εργαζόμενων σε αυτό.


Οι προτάσεις της ΟΕΝΓΕ:

1. Ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων κλινών ΜΕΘ έστω και τώρα. Υπενθυμίζουμε πως πάγιο διαχρονικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ και πριν την επιδημία ήταν τουλάχιστον 2000 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία συν άλλες 1500 κλίνες ΜΑΦ (που μπορούν να μετατραπούν άμεσα ανά πάσα στιγμή σε κλίνες ΜΕΘ). 2. Έκτακτες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Οι 2.145 προσλήψεις επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού (ακόμα και αν και εφ’ όσον πραγματικά γίνουν), που θα τους απολύσουν μετά την επιδημία, είναι σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων κενών σε μόνιμο προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας. Χρειαζόμαστε μόνιμους γιατρούς. Προτεραιότητα να δοθεί στα τμήματα πρώτης γραμμής. Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, να διοριστεί άμεσα σε μόνιμες θέσεις, το σύνολο των γιατρών (και που σύμφωνα με την εκτίμηση μας είναι 2.000 με 3.000) που έχει θέσει υποψηφιότητα για τις 943 θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ και που σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή μένουν παροπλισμένοι. Έχουν πτυχίο ιατρικής και τίτλο ειδικότητας. Έχουν όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να ριχτούν στη μάχη. Δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι κρίσεις. Να μονιμοποιηθεί το σύνολο των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κάνουν τώρα αίτηση σε θέσεις επικουρικών γιατί θέλουν να μπουν στην μάχη ενάντια στην επιδημία. Να διοριστούν οι εξειδικευόμενοι στις ΜΕΘ σε θέσεις επιμελητών ώστε να απελευθερωθούν θέσεις εξειδικευόμενων εντατικολόγων και να ενισχυθούν οι ΜΕΘ με νέους εξειδικευόμενους. 3. Μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Καμία υποχώρηση. Καμία έκπτωση. 4. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Άμεση επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επέβαλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, την ίδια στιγμή που με ΠΝΠ ανέστειλε την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης και την επίταξη απεργών, αφήνει τα ιδιωτικά μεγαθήρια ανενόχλητα να κερδοσκοπούν ακόμα και τώρα. Τα τακτικά χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται κανονικά παρά την απαγόρευση, ενώ βρισκόμαστε στη δίνη της πανδημίας. Επίταξη τώρα! 5. Διενέργεια test για κορονοϊό σε όλο το προσωπικό. Απαγόρευση της διενέργειας test στον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όλης της ποσότητας αντιδραστηρίων και kit που διαθέτουν. Διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του ΠΟΥ (WHO). 6. Άμεσα να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών, των άστεγων, των τοξικοεξαρτημένων, φυλακισμένων και άλλων ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (π.χ. ρομά).


Comments


bottom of page