top of page

Άδειες πόλεις και σύννεφα γενικού lockdown σε όλη τη χώρα

Στην… ατομική ευθύνη των πολιτών «πετάει το μπαλάκι» για άλλη μία φορά η κυβέρνηση και προειδοποιεί πως «θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε». 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες μετά το «γκριζάρισμα» των δύο πόλεων λόγω της έξαρση των κρουσμάτων.


Νέα εξατομικευμένα μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού τέθηκαν σε ισχύ από τις 6 το πρωί και για 14 ημέρες, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, μετά το lockdown που αποφάσισε η κυβέρνηση λόγω της έξαρση των κρουσμάτων.

Για τα νέα έκτακτα μέτρα μίλησε (ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προειδοποιώντας ότι δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα «αν δεν τηρήσουμε» τα μέτρα.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος με την οικονομίστικη αντίληψη να επικρατεί. Όπως είναι φανερό ο μεγάλος φόβος όλων των κυβερνήσεων της Ευρώπης είναι να να έρθουν οι μέρες των εορτών με τους ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους και ότι παραφωνίες «είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό»


Για τι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο είναι ένα θέμα που εξετάζεται.


Για τα σχολεία είπε ότι δεν υπήρχε θέμα διασποράς, γι' αυτό και δεν έκλεισαν. Ωστόσο, για τα Λύκεια αποφασίστηκε να κλείσουν και να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση σε περιοχές με μεγάλη διασπορά.  Σχετικά με τις ΜΕΘ ο Στ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη, στο σύστημα υγείας.


Η γκρι ζώνη

Χθες, η κυβέρνηση αναθεώρησε τις ζώνες επικινδυνότητας, καθώς δημιούργησε ακόμα μία, με αφορμή την απόφαση για γενικό lockdown στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Ο υγειονομικός χάρτης διαμορφώνεται πλέον σε τρεις ζώνες, καθώς θα υπάρχει και η γκρι ζώνη που θα περιλαμβάνει τις περιοχές σε lockdown.


Τα συνεχή περιοριστικά μέτρα φανερώνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να τιθασεύσει την έξαρση της νόσου στη χώρα μας, με τα ημερήσια κρούσματα να καταγράφουν διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ και να εκτοξεύονται ακόμα και πάνω από τα 2.000, τη στιγμή που ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε ήδη σε 153, πιέζοντας επικίνδυνα το σύστημα υγείας.


Τα μέτρα στα επίπεδα Α' και Β΄ 


Στο επίπεδο Β' βρίσκεται η Αττική και σχεδόν όλες οι περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας. Σε όλες τις περιοχές, ανεξαρτήτως επιπέδου επικινδυνότητας, θα ισχύουν τα παρακάτω (οριζόντια) μέτρα:

► υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού

► περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί 

► απαγόρευση επιβίβασης σε μέσα μεταφοράς χωρίς μάσκα

► υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

► υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα

► αναστέλλεται το επισκεπτήριο σε όλες τις δομές πρόνοιας

► παραμένουν σε λειτουργία τα σχολεία, το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια 

Στο Β' επίπεδο αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες) πλην delivery και take away. Το ίδιο θα ισχύσει και για όλους τους χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης (σινεμά, θέατρα, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια). Ειδικότερα, απαγορεύονται όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις εκτός εξαιρέσεων (επιτρέπονται αγώνες της Super League στο ποδόσφαιρο, η Α1 μπάσκετ και οι ευρωπαϊκοί αγώνες επιπέδου Champions League και Europa League).


Αντίθετα, στο Α' επίπεδο επιτρέπονται προπονήσεις και δραστηριότητες χωρίς θεατές. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα στις δύο αυτές ζώνες θα έχουν διάρκεια έναν μήνα.

Χθες, καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι, γεγονός που αποκαλύπτει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας διαρκώς επιδεινώνεται. Παραμένει υψηλός ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων, με 1.152 νέα περιστατικά τη Δευτέρα και 7 καταγεγραμμένους θανάτους.


ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page